Viespea graului (Cephus pygmaeus )

Scris de: Seceleanu Cristian

Viespea este prezenta pe teritoriul tarii noastre incepand din zona de stepa si pana in zona padurilor de foioase.Viespea are un corp subtire si alungit avand capulde culoare neagra si ceva mai lat decat toracele ,capul este prevazut cu 3 oceli-adica ochi compusi . Toracele este de culoare tot neagra lucioasa , iar pantecul  negru cu inele de culoare galbena pe segmen¬tele 4, 6 si 9 la indivizii de sex feminin iar masculii au si pe segmentele 3 si 7 . Vispea are niste mandibule tridentate de culoare galbene iar antenele sunt negre, compuse din cate 20 de articole.Palpii maxilari sunt alcatuiti din 6 articole iar palpii labiali din cate 3 articole. Aripile viespei sunt hialine iar picioarele sunt de culoare neagra cu  tibiile si toracele albe spre galben deschis .Adultii de viespe masoara in lungime cam 10-12 milimetri .

Femela depune oua de culoare alba si forma ovala din care ies larvele in forma de litera S care sunt cilindrice si cu capul de culoare cafenie deschis spre galben iar corpul este de culoare alb spre galben deschis si  cu toracele mai gros decat restul corpului. Picioarele de pe torace sunt rudimentare, iar la extremitatea pantecului  prezinta niste prelungiri de natura  chitinoasa. Lungimea corpului la larva de viespe este cuprinsa intre 10-12 milimetri lungime.

Isi face simtita prezenta in lanurile verzi de grau acolo unde se observa spice de culoare alba cunoscute in popor sub denumirea de „albeata spi¬celor" . Spicele sunt subtiri si  seci sau cu boabe mici si stafidite -usoare din care cauza stau in pozitie verticala neavand greutate care sa le aplece . Ultimul internod este de culoare alba ca si spicul iar restul plantei este verde. In interiorul paiului se observa rumegatura si dejectiile rezulatete  in urma hranirii larvei . In luna iulie cand graul da in copt  plantele atacate se rup cu usurinta de parca sunt retezate.

         Viespea este prezenta pe teritoriul tarii noastre incepand din zona de stepa si pana in zona padurilor de foioase si are o singura generatie pe an.

Ierneaza numai in stadiul de larva invelita in coconi ce au textura pergamentoasa care sunt confectionati in interiorul internodului bazal al paiului de grau care de regula ramane pe teren dupa recoltarea graului . La venirea primaverii in a doua jumatate a lunii aprilie si prima jumatate a lunii mai la crestera temperaturilor  larvele pe locul in care se afla se transforma in nimfe. In stadiul de nimfa larva ramane 14-21 de zile iar la  sfarsitul lunii mai inceputul lunii iunie cand graul este inspicat iar spiculetele sunt inflorite, viespile imping dopul de rumegatura aflat dea¬supra coconului si ies afara. Perioada de aparitie a lor se esaloneaza pe o perioada de 14-21 de zile iar zborul pe o perioada de 14-24 de zile. Viespiile zoabra numai ziua si se hranesc cu nectarul florilor din flora spontabna de preferat cele albastre si galbene pana ajung la maturitate sexuala .Hranirea dureaza cam 5-6 zile dupa care  viespele se imperecheaza si apoi mi¬greaza spre lanurile de grau unde dupa 3- 4 zile de la imperechere isi depun ouale .

Femela depune ouale facand niste incizii pe paiul de grau imediat sub spic cu ajutorul ovipozitorului si depune numai cate un singur ou. O singura femela poate depune in intreaga perioada ovipozitara ce tine 2 saptamani intre 45-55 de oua . 

Ouale de viespe incubeaza in 8-10 zile de la depunere si in a doua jumatate a lunii iunie apar larvele.Dupa apritia lor acestea se hranesc cu partile interioare ale tulpinilor incepand de sus in jos. Trecerea de la internodiile superioare la cele inferioare se face perforand no¬durile ceea ce face ca paiul sa nu mai fie rezistent . In timpul procesului de hranire larva sapa un tunel sinuos in interiorul paiului care se umple de rumegatura si excremente. Astfel larva coboara prin interio¬rul paiului  pana cand ajunge la internodul bazal mergand tot timpul cu capul in jos . Odata ajunsa la ultimul intrenod deja larva ajunge la com¬pleta sa dezvoltare de regula in luna iulie cand graul se treiera cu combinele si acum  larva se intoarce eu capul in sus si ramane la o inaltime de numai 2-3 centimetri deasupra solului acolo unde de regula nu ajunge combina sa taie paiul aceasta tuned de regula paiele unde la 6-7 centimetri deasupra solului.In interior larva isi confectioneaza apoi un cocon de matase de natura pergamentoasa de culoare cafenie deschis in care ierneaza.

La venirea primaverii si cresterea temperaturilor in luna aprilie larvele se transforma in nimfe stadiu in care raman 14-21 de zile dupa care in luna mai apar adultii. 

 Viespea cerealelor este foarte polifaga si ataca aproape toate cerealele paioase o preferinta deosebita avand in primul rand pentru grau si apoi pentru secara. Dintre soiurile de grau  viespea ataca mai ales graul de toamna care este inspicat la data aparitiei adultilor  graul de primavara si orzul fiind sporadic atacate datorita dezvoltarii lor mai tarzii.

Viespea poate ataca si gramineele paioase spontane ca : golomatul, timoftica, ovazul salbatic si altele insa intr-o masura mult mai mica.

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU