Lacusta italiana (Calliptamus italicus)

Scris de: Seceleanu Cristian

Lacusta Italiana este prezenta in toata tara noastra dar in mod deosebit in zona Moldovei, Oltenia si Transilvania unde poate forma mari focare care sunt localizate in zonele nelucrate din punct de vedere agricol cum ar fi terenurile virane si izlazurile .

Lacusta italiana are corpul de culoare cafeniu inchias dar se poate intalni foarte des cu culori de cafeniu dechis si galben inchis ,alteori cu pete maronii si cenusii . Pronotul lacustei prezinta 3 carene longitudinal ,una dispusa in plan median alte doua asezate lateral . Aripile lacustei ,cele anterioare , intrec in lungime abdomenul si prezinta niste puncte de culoare cafenie  iar aripile posterioare sunt de culoare caramiziu-roscat usor translucide. Femurele picioarelor din spate ale lacustei au 3 dungi de culoare cafeniu-inchis iar tibiile sunt de culoare rosie. Lacusta poate atinge in lungime  22-24 de milimetri .

Depune oua in oteci de culoare bruna ,recurbate in interiorul carora se gasesc ouale de culoare roscata cu forma alungita  .Din oua isi fac aparitia larvele de prima varsta care au culoarea neagra sau cafeniu-inchis cu antenele compuse din cate 13 articole iar larvele de ultima varsta sunt aproape negre cu pteroteci lungi. Lungimea corpului larvelor este de 22-25 de milimetri.

Gramineele atacate de lacuste au frunzele mancate pe margini sau rete¬zate, iar partile fragede ale tulpinilor sunt complet distruse .

Lacusta Italiana este prezenta in toata tara noastra dar in mod deosebit in zona Moldovei, Oltenia si Transilvania unde poate forma mari focare care sunt localizate in zonele nelucrate din punct de vedere agricol cum ar fi terenurile virane si izlazurile .

In conditiile din tara noastra lacusta italiana poate avea  o singura generatie pe an.

Aceasta ierneaza numai in stadiul de ou in interiorul unei oteci  care este depuasa de regula in sol .

Larvele isi fac aparitia odata cu venirea primaverii la sfarsitul lunii aprilie si inceput de mai .

Imediat dupa aparitie ,larvele de prima varsta sunt mai putin active, ele incep sa devine foarte active abia dupa prima naparlire. Pe timp insorit larvele se de¬plaseaza foarte agil  in cautarea hranei ele putand sa parcurga distante mari de sute de metri pe zi. Deplasarea se reduce  \daca in timpul migrarii cerul se innoreaza.

In stadiul de larva lacusta ramane  35-45 de zile . Larvele sunt foarte lacome ,astfel in perioada de maxima hranire o singura larva consum vegetatie in cantitate de  5 ori greuatatea propriului corp .

La inceputul lunii iulie apar primii adultii ,aparitia lor esalonandu-se pe o perioada de 30-45 de zile . Lacusta adult zboara destul de stangaci dar cu toate acestea poate parcurge pana la 20-25 kilometri pe zi. Perioada de hranire pana la maturitate sexual dureaza cam 20-25 de zile dupa care are loc imperecherea si depunerea oualor. Lacusta isi depune ouale  incepand de la sfarsitul lunii iulie si toata luna august pe terenuri  tari, pietroase si cu vegetatie saraca.

Pentru depunerea oualor femelele sapa orificii in sol in care isi depun ouale .Odata cu depunerea ele secreta si o substanta lipicioasa ce se intareste formand oteca si care tine ouale lipite una de alta intre ele. Intr-o oteca pot fi gasite 35-45 de oua. 

Ouale incubeaza atat toamna in lunile septembrie si octombrie cat si primavara in luna aprilie. 

Lacusta italiana este polifaga si poate ataca o multime de tipuri de plante dar prefera in special gramineele de pe izlazuri din pasuni si finete si din culturile de cereale din apropierea izlazurilor si pasunilor. Poate ataca si culturile de legume si mai putin plantatiile  de tutun, floarea soarelui, porum¬b, grau .

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU