Soarecele pitic (Micromys minutus )

Scris de: Seceleanu Cristian

Soarecele pitic este prezent  in toata tara noastra in  zone unde culturile de cereale ocupa suprafete intinse si sunt in vecinatatea padurilor ,deasemenea traieste in tufele ier¬boase si in stufarisul de pe langa lacuri, balti si iazuri. Nu hiberneaza pe perioada iernii iar la venirea toameni migreaza din culturi in gramezile de paie sau in stogurile de coceni si de fan din apropierea locu¬intelor si fermelor unde traieste foarte bine pe timp de iarna .

Are o blana de culoare cafeniu galbuie pe spate si de culoare alba pe pantece, piept si barbie. Urechile sunt mici rotunde si catifelate iar ochii ca doua margele mici de carbine sunt bulbucati.Capul este mic ,scurt iar coada ceva mai lunga si lipsita de par ,atat picioarele cat si coada sunt de culoare galben cenusiu. Atinge in dimensiune intre 7 - 8 centimetri lungime si coada are cam 60-65 % din marimea corpului adica aproximativ 4,5 – 5,0 centimetri lungime .

Ataca neobosit cerealele ale caror tulpini raman neatinse dar spicele si boabele sunt retezate si carate la vizuina .

Isi construieste un cuib din fire de iarba uscata si frunze iar pe dinauntru este captusit cu par si pene adunate de pe jos si fire foarte subtiri de iarba ,acesta capatand o forma sferica cu diametrul de 12-14 centimetri . Cuibul este asezat uneori pe tulpinile de cereale adunate in ma¬nunchi si alteori in tufe de arbusti sau buruieni mai inalte si zdravene . Cuibul spre deosebire de celelalte specii de soarece are numai o iesire pe unde intra si iese pentru a nu ploua inauntru si pentru a fi aparat de dusmani.

Soarecele pitic este prezent  in toata tara noastra in  zone unde culturile de cereale ocupa suprafete intinse si sunt in vecinatatea padurilor ,deasemenea traieste in tufele ier¬boase si in stufarisul de pe langa lacuri, balti si iazuri. Nu hiberneaza pe perioada iernii iar la venirea toameni migreaza din culturi in gramezile de paie sau in stogurile de coceni si de fan din apropierea locu¬intelor si fermelor unde traieste foarte bine pe timp de iarna .Este foarte prolific ,astfel femela poate naste de cel putin 3 ori pe an si la fiecare fatare poate face intre 7-8 pui care cresc foarte repede devenind adulti si apti de reproducere in numai 2 - 2,5 luni de la nastere .

 Soarecele pitic este considerat daunator deoarece se hraneste in special cu boabe de cereale  ca grau, orz, ovaz, secara ale caror spice le reteaza si le cara in cuib unde se hranesc apoi cu boabele lor.

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU