Tripsul timofticei (Haplothrips aculeatus)

Scris de: Seceleanu Cristian

Tripsul timofticei este prezenta in tara noastra cu precadere in zona Ardealului ,Transil¬vania unde produce pagube inseminate in culturile dedicate productiei de samanta 

Adultii de trips au culoare cafeniu lucioasa .Au antene compuse din cate 8 articole. Pe partea posterioara a protoracelui au niste peri ascutiti iar ovipozitorul prezinta in partea posterioara peri lungi care depasesc lungimea lui. 

Lungimea corpului la tripsul timofticei este cuprins intre 2,0-2,2 milimetri.

Larvele de tripsul timofticei sunt de culoare rosie avand capul picioarele si ultimul segment abdo¬minal care este cilindric si de culoare neagra presarat cu perisori.

Spicele de timoftica atacate de trips prezinta  partea terminala degarnisita .

Tripsul timofticei este prezenta in tara noastra cu precadere in zona Ardealului ,Transil¬vania unde produce pagube inseminate in culturile dedicate productiei de samanta 

Acesta isi petrece iarna ca si adult in gunoaie sub stratul de frunze cazute pe sol sau in tufele de iarba. Primavara cand vremea se icalzeste pe la jumatatea a doua a lunii mai adultii de trips ies din locurile de iernare si se grupeaza pe plantele de timoftica si orz sau secara unde se imperecheaza.

In prima parte a lunii iunie femela depune ouale de regula pe spicele fragede abia iesite din burduf. Ouale incubeaza in 14-18 zile si apar larvele care incep sa se hraneasca  intepand si sugand seva spicelor fragede . In stadiul de larva tripsul ramane 20-24 de zile apoi urmeaza etapa prenimfala de 7-8 zile si la final stadiul de  nimfa in care tripsul ramane cam 10-12 zile ,astfel incat intreg ciclul biologic dureaza 35-40 de zile .

Adultii apar la mijlocul lunii iulie si se  hranesc sugand seva frunzelor de graminee, apoi se retrag in locuri ferrite pentru iernare.

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU