Florintele (Chloris chloris)

Scris de: Seceleanu Cristian

TAGURI

Florintele este prezent in toata tara noastra fiind mai des vazut in zona silvostepei si padurilor de foioase. Se intalneste des in marginea padurilor ori in boschetii din campie si in gradini mai putin umblate .

Adultii prezinta variatii ale culorilor de penaj foarte diferite de la individ la individ . Vara masculii sunt verzi-maslanii pe partea superioara a cor¬pului si verzi-galbui pe burta iar aripile sunt fumurii cu remigele primare tivite in afara cu galben si cu cele 4 rectrice mediane de culoare neagra . Picioarele si ciocul au culoare carnacee . Femelele se deosebesc de masculi prin nuanta de fumuriu de pe piept si de pe pantece iar corpul lor masoara intre 15 – 17 centimetri lungime .

Femela depune oua de culoare alb albastruie patate cu punctulete mici si cafenii-roscate sau uneori de culoare violet .

Pasarea ataca silicvele de ridiche pe care le rupe si mananca semintele .

Florintele este prezent in toata tara noastra fiind mai des vazut in zona silvostepei si padurilor de foioase. Se intalneste des in marginea padurilor ori in boschetii din campie si in gradini mai putin umblate fiind de felul ei o pasare sedentara.

Pasarea fiind sedentara obisnuieste sa traiasca in perechi sau in grupuri mici  si sta de obicei singura pet imp de zi si se aduna in grupuri pe seara .

Desi la prima vedere pare o pasare greoaie are totusi un zbor iute si agilusor . Atunci cand sta in stare de repaus isi tine corpul in pozitie orizontala cu penele infoiate si la un momet dat subit isi strange penele pe corp si brusc capata o atitudine vioaie.

De felul lui florintele este o pasare foarte discrete si prudent si atunci cand sunt adunati in grup tot timpul este cineva care vegheaza pentru a se apara in fata primejdiei.

Femela construieste cuibul aproape singura si il aseaza de regula la ramificatiile ramurilor fiind confec¬tionat din radacini, ramuri uscate ori fire de iarba  cu care captusesc inte¬riorul 

Intr-un sezon de vara florintele poate avea 2 randuri de  pui :prima generatie in mai si a doua in iunie . Femela de florinte depune intre 5 – 6 oua si le cloceste timp de 2 saptamani  fiind hranita in acest timp de mascul .

Puii care ies dupa 2  saptamani sunt hraniti de ambii parinti cu seminte de plante tinute si inmuiate in gusa unde are loc un fel de predigestie apoi dupa ce-si iau zborul, ii parasesc si scot imediat un  alt rand de pui.

Florintele se hraneste in timpul verii cu seminte de ridiche, de rapita si de alte plante, iar iarna cu fructe si seminte de soc, sorb .Ete trecut in categoria pasarilor daunatoare deoarece in special toamna , deoarece distruge silicvele de ridiche pentru a se hrani cu semintele lor.

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU