Musca cepei (Hylemya intiqua)

Scris de: Seceleanu Cristian

Musca cepei este prezenta in toata tara noastra dar cu prcadere in zona stepei silvostepei si zona de crestere a stejarului .Musca cepei este de culoare fumuriu galbena ,masculii avand fruntea  ingusta iar femelele avand fruntea mai larga si de culoare rosie. Aripile sunt membranoase iar picioarele lucioase  cu tibii care au niste perisori scurti. Toracele este de culoare galbena deschis cu o banda vaga de culoare galbuie asezata longitudinal pe mijlocul corpului care masoara intre 7-8 milimetri in lungime.

Femela depune oua de culoare alba sidefiu-argintie ,usor alungite din care ies larve tot de culoare alba sau alb galbuie ce masoara cam 7- 8 milimetri in lungime. Din larva ia nastere pupa de culoare roscat–carmizie avand aspect scurt de butoias.

Atunci cand infesteaza cultura de ceapa se pot observa primavara catre sfarsitul lunii mai  plantele de ceapa care se vestejesc  devenind  galbene si incep sa putrezeasca la baza din care cauza se rup foarte usor cand se incearca scoaterea lor din pamant ,bulbii ramanand  in sol.

In interiorul bulbilor de ceapa si usturoi sunt larvele de musca care se hranesc cu tesuturile bulbului .

Musca cepei este prezenta in tara noastra si in conditiile climatic de la noi poate avea  2 generatii pe an: generatia de primavara din mai in iulie si generatia de vara din iulie in mai a anului urmator .

La generatia de primavara adultii provin din larvele din toamna trecuta si au iernat in stare de pupa astfel incat la venirea primaverii si incalzirea temperaturilor acestia apar undeva la sfarsitul lunii aprilie sau inceputul lunii mai. Timp de 2 saptamani mustele se hranesc cu scurgerile dulci ale pomilor ca : salcie, plop, dud , sau cu nectarul plantelor spontane apoi cauta cul¬turile de ceapa unde se imperecheaza si depun ouale.

Femela  depune oua in mod  izolat sau in grupuri mici de regula pe pamant langa coletul plantelor de ceapa si usturoi . Ouale incubeaza in 7-8 zile si apar larvele care patrund in bulbii de ceapa unde se hranesc cu tesuturile fragede. Datorita salivei se¬cretata de larve, tesuturile se inmoaie, iar bulbii incep sa  putrezeasca.

In stadiul de larva musca ramane 20-24 de zile pana ajunge la maturitate complete apoi ies din bulbi si intra in pamant la 4 – 5 centimetri adancime unde se transforma in pupa. Transformarea are loc cam 14- 15 zile si din pupa iesea adultul de musca cepei  cam pe la ince¬putul lunii iulie.

Generatia de vara ia nastere din adultii generatiei de primavara care se hranesc 8- 10 zile dupa aparitie cu scurgerile dulci ale pomilor si arborilor sau cu nectarul florei spontane apoi cauta culturile de ceapa si usturoi unde se imperecheaza si depun ouale.

Femela  depune oua izolat sau in grupuri  mici direct  pe pamant langa coletul plantelor de ceapa si usturoi sau in balegar.

Perioada ovipozitara dureaza  14-21 de zile si dupa numai 4 – 5 zile  apar larvele ce patrund in bulbii cepelor prin inmuierea invelisului  datorita sali¬vei secretata de larve. In bulbi larva  se hraneste cam 20-24 de zile dupa care la maturitate iese si intra in pamant la 4 – 5 centimetri adancime unde transforma in pupa.Pupa ramane in pamant unde ierneaza  iar primavara catre sfarsitul lunii aprilie -inceputul lunii mai ies  noii adulti.

Musca cepei este unul din cei mai mari daunatori ai culturilor de ceapa si usturoi din tara noastra.Poate ataca si usturoiul, prazul si ridichea dar mai putin.

Bulbii de ceapa atacati cedeaza la apasare avand interiorul alterat sau pe cale de descompunere de aceea se poate simti si un miros characteristic iar frunzele raman pipernicite ,galbene si se usuca.

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU