Limaxul de gradina (Agriolimax agrestis)

Scris de: Seceleanu Cristian

Limaxul sau melcul fara casa cum i se mai spune popular este prezent in toata tara noastra fiind mai des intalnit in zona silvostepei si padurilor de foioase. Adultii sunt de culoare galben fumuriu avand niste dungulite scurte si de culoare neagra pe spate .Pe cap are doua perechi de tentacule pe care unii le confunda cu antenele .Tentaculele sunt retractile iar in varful perschii mai lungi sunt situati si ochii limaxului . Gura limaxului este foarte simpla fiind compusa din radula,un accesoriu ca o lamela mai ascutita cu care melcul roade frunzele si le scheleteaza .Limaxul nu are cochilie  iar corpul este scurt,musculos si  rotunjit in partea anterioara si posterioara . Piciorul este musculos si serveste la de¬plasare. Masoara  in lungime intre 55-75 de milimetri .

Depune oua de culoare alb fumurie si forma sferica din care ies larve de culoare galben fumurie .

Limaxul ataca plantele si mananca florile si frunzele pe care le scheleteaza , ramanand numai nervurile groase .Poate ataca si radacinoasele acestea prezentand mancaturi adanci  uneori sub forma de caverne. Prezenta melcilor in gradina de legume sau curtea de flori se poate detecta la o simpla observatie dupa niste urme argintiu-sidefii de pe plante sau pe jos in apropierea acestora pe care limax-ul le lasa in timpul deplasarii .

Limaxul sau melcul fara casa cum i se mai spune popular este prezent in toata tara noastra fiind mai des intalnit in zona silvostepei si padurilor de foioase si in cursul unui an poate avea 3-4 generatii de pui daca vara este calda si umeda astfel :generatia de primavara din aprilie pana in iunie ,generatia de vara din iunie in iulie si generatia de toamna din august pana in octombrie .

Limaxul iubeste caldura si umiditatea astfel in verile umede si calde acestia pot crea invazii in masa si daca dimpotriva verile sunt uscate si reci acestia nu se pot inmulti in numar mare .

Generatia de primavara se inmulteste prin oua pe care femela din generatia de toamna le depune in pamant la adancimi de 25-35 de centimetri si unde oul ierneaza pana in primavara cand tempearturile cresc in luna mai si incepe incubatia ce tine cam 20-24 de zile si apoi ies larvele generatiei de primavara .

Larvele ies imediat la suprafata si stau ascunse ziua sub bulgarii de pamant in locuri racoroase si umede iar la venirea noptii intre orele 21 – 01  ies si se hranesc distrugand frunzele si lujerii fragezi ai plantelor. Cand timpul este umed cald si ploios isi fac aparitia si ziua. Larvele distrug plantele deoarece rod limbul frunzelor si petalele florilor lasand neatinse decat nervurile groase astfel incat frunzele capata aspect scheletat .

In stadiul de larva aceasta larva ramane cam 50-55 de zile si apoi apar adultii. Ci¬clul intreg de dezvoltare la acesta generatie e de 70-75 de zile.

Generatia de vara apare in luna iunie cand dupa aparitia femelor din generatia de primavara acestea incep si depun oua in gramezi de cate 45-60 de bucati in pamant la o adancime de 25-35 de centimetri .

Femela de limax poate depune intr-o perioada ovipozitara cam 350-450 de oua din care dupa 18-21 de zile  ies larve in luna iunie. 

Larvele incep si se hranesc imediat cu frunzele si petalele florilor pe care le rod, lasand neatinse nervurile groase.

In luna iulie, larvele ajung la maturitate si se transforma in adult ciclul tine mai putin ca la generatia de primavara cu vreo 10 zile adica  60-65 de zile.

Generatia de toamna ia nastere si se dezvolta in lunile august  si octombrie cand dupa aparitie  femelele din generatia de vara depun ouale in pamant la 25-35 de centimetri adancime  in gramezi de cate 45-60 de bucati si acestea eclozeaza dupa 18-21 de zile rezultand larvele . In luna octombrie larvele ajung la maturitate si se transforma in adulti ,care depun oua in pamant la o adancime de 25-35 de centimetri care raman acolo si ierneaza iar primavara ciclul se reia de la capat asa cum e descries mai sus.

Limaxul de gradina este polifag ,ataca deopotriva plate leguminoase ,tehnice arbustii: legume, lucerna, trifoi, plante de ornament din parcuri si sere, radacinoase si legume in gradini de zarzavat .

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU