Plosnita rosie a verzei (Eurydema ornata)

Scris de: Seceleanu Cristian

Plosnita rosie a verzei este prezenta in toata tara noastra  incepand din zona stepei si pana in zona fagului cu densitate mai mare in bazinele legumicole unde cultura legumelor se practica pe suprafete intinse.

Plosnita dupa cum ii spune si numele este de culoare rosie avand capul,antenele de culoare neagra.Picioarele si pantecul si toracele sunt negre . Pe pro¬not are 6 puncte negre asezate pe doua randuri  iar pe  scutel are 3 puncte dintre care cea de la baza este de forma triunghiulara. Aripile interioare au mai multe puncte  negre asezate in mod  simetric iar partea membranoasa aa aripii este de culoare neagra .Plosnita masoara in lungime cam 8-11 milimetri  .

Femela depune oua care au forma de butoias de culoare neagra si cu dungi dispuse circular de culoare cenusiu spre negru si 2 puncte de culoare neagra pe partile laterale .

Din oua ies larvele care au culoarea galben spre portocaliu la inceput dar la numai 2 ore de la iesirea din ou acestea isi schimba culoarea in galben iar toracele si picioarele sunt negre atingand in lungime cam 8-10 milimetri.

Prezenta plosnitei poate fi identificata in teren prin urmele intepate care  cauzeaza patarea si decolorarea frunzelor in galben.Larvele prin sugerea silicvelor la plantele de varza si conopida provoaca deformarea semintelor care la final raman seci si nu mai pot fi utilizate pentru semanat. Plantele tinere infestate se pateaza si se decoloreaza si apoi se usuca mai ales daca timpul este secetos si cald.

Plosnita rosie a verzei este prezenta in tara noastra si in conditiile climatice de la noi poate avea doua generatii pe an si anume generatia de primavera din aprilie pana in iunie si generatia de vara din iulie pana in septembrie .

La generatia de primavara adulti ramasi peste iarna din generatia de toamna ies din ascunzisurile in care au iernat in luna aprilie cand timpul se mai incalzeste si cauta plantele din familia cruciferelor sau pe plantele de  hrean .De pe acestea in luna mai se muta pe culturile de varza, cono¬pida ori gulie unde incep sa se  hraneasca  sugand seva. Dupa o perioada de hranire de numai 9-10 zile de la aparitie  plosnitele incep sa se  imperecheaza dupa alte 5-6 zile femela incepe sa depuna ouale.

Ouale sunt depuse pe frunzele de varza sau pe petiol ori pe  ramificatiile tulpinilor. O singura femela poate depune intr-o perioada ovipozitara ce tine cam 25 de zile pana la 80-100 de oua in gramezi de cate 12-24 de bucati. Ouale sunt depuse pe 3 randuri si la numar sunt de regula in multiplu de 6 adica 6,12,18 ,24 .

Ouale au perioada de incubatie de 10-14 zile dupa care apar larvele care pana la prima naparlire stau grupate pe corionul oualor  iar dupa 5-6  zile dupa prima naparlire se despart si raman solitare. In acest stadiu larva ramane cam 35-45 de zile timp in care au loc 5 naparliri .

La capatul acestei perioade dupa cele 5 naparliri in luna iunie apar adultii generatiei de primavara.

Generatia de vara este data de adultii din cea de primavera astfel ,dupa  o perioada de hranire de 8-10 zile femelele se imperecheaza si depun oua. Incubatia dureaza 7-9 zile dupa care ies larvele. Stadiul de larva dureaza la generatia de vara mai putin astfel ele se maturizeaza in numai 30 de zile din cauza abundentei hranei si temperaturilor ridicate dupa care in luna septembrie apar adultii generatiei de vara. Dupa aparitie plosnitele din generatia de vara se hranesc pana toamna in luna octombrie cand se retrag in locuri ferrite  pentru iernare.

Plosnita rosie a verzei produce pagube foarte mari in bazinele legumicole infestate atat in  culturile de varza, conopida si gulii de consum cat si in seminceriile unde se produce samanta .

La generatia de primavera  plosnitele ataca in special seminceriile de varza si conopida precum si plantele tinere de varza din rasadnite si din gradinile de legume imediat  dupa rasarire.

Totusi in general sa observant ca infesteaza mai mult  varza alba de vara si de toamna  evitand cateodata soiurile de  varza rosie si cea creata.

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU