Buha verzei (Mamestra brassicae)

Scris de: Seceleanu Cristian

Buha verzei este present in toata tara noastra incepand din zona stepei si pana in zona fagului.Fluturiide buha verzei sunt de culoare cafeniu fumurii avand aripile interioare de culoare cafenie sau cafeniu cu tenta verzuie si cu cate o pata orbiculara de culoare neagra marginita cu o linie subtire de culoare alba . Are pe tibiile picioarelor anterioare cate un pinten si masoara la deschiderea maxima a aripilor aproximativ 35-45 de milimetri.

Femela de buha depune oua hemisferice de culoare fumurie cu striatii longitudinale si cu o dunga cafenie pe mijloc .

Din aceste oua ies omizi de culoare cafeniu–roscat,caramiziu la inceput pentru ca mai tarziu sa devina verde deschis cu cate 2 linii de culoare neagra asezate pe fiecare segment si o dunga galbena pe laturile corpului . Pe ultimul segment al pantecului au o pata alungita asezata transversal  iar corpul larvelor masoara intre 45-55 milimetri lungime.

Din aceste larve mai tarziu iau nastere crisalidele de buha care sunt de un cafeniu caramiziu sau castanii de culoare avand dimensiuni cuprinse intre 18-24 de milimetri lungime.

Buha verzei isi lasa semnele ei pe plantele infestate astfel ,plantele atacate, au la prima generatie a fluturelui  frunzele aproape scheletate  iar la generatia a doua de fluturi varza este deja invelita  cu capatana formata se pot vedea in capatani niste  galerii facute de omizile de buha .

Buha verzei este prezenta pe teruitoriul tarii noaste in toata tara din zona stepei si pana in zona fagului si in conditiile climatice de la noi ea are doua generatii pe an:generatia de vara din mai in iulie si generatia de toamna din iulie pana in luna mai a anului urmator .

Generatia de vara provine din indivizii generatiei de toamna care se trezesc primavara la cresterea temperaturilor ,astfel fluturii din generatia de toamna  apar catre sfarsitul lunii mai si zboara numai pe inserat si  noaptea  iar pe timpul zilei stau retrasi pe dosul frunzelor. Perioada de zbor dureaza 30-35 de zile . In lunile mai-iunie la numai cateva zile de la aparitie incepe imperecherea si apoi  de-punerea oualor  din care rezulta prima generatie. Perioada ovipozitara dureaza cam 14-21 de zile .Femela depune  ouale seara si noaptea, in gramezi de cate 45-85 de oua la intervale de cateva zile pe dosul frunzelor din care dupa o perioada de incubatie de numai 12-15 zile ies apar omizile.

La acesta generatie cand varza inca nu leaga capatana omizile stau ziua  pe dosul frunzelor iar noaptea se hranesc distrugand frunzele pe care le scheleteaza.

Omida se hraneste continuu  iar pe durata dezvoltarii  omizile naparlesc de 5 ori pana in luna iulie cand , dupa 30-40 de zile de hranire continua si dup ace are loc ultima na¬parlire ,omida coboara in pamant la 12-20 centimetri adancime  unde isi construiesc  loje de pamant in care se transforma in crisalide. In acest stadiu de crisalida omizile raman intre 10-14 zile  dupa care apar adultii de buha verzei .

La generatia de toamna indivizii ce apar provin din ouale depuse de fluturii din generatia de vara ce ies la  sfarsitul lunii iulie avand o perioada de zbor de 20-25 de zile . Dupa numai 3-4 zile de la aparitie incepe imperecherea si depunerea oualor. O singura femela depune intre 70-90 de oua intr-o singura perioada ovipozitara ce tine 14-21 de zile. Ouale sunt asezate in gramezi de 40-60 de bucati pe dosul frunzelor si din care dupa o pe¬rioada de incubatie de 7-9 zile ies omizile de buha . Omizile se hranesc continuu pana toamna in luna septembrie deci cam 40-45 de zile iar la maturitate coboara pe pamant unde intra la 12-20 de centimetri in adancime  si  isi construiesc  loje nimfale in care se transforma in crisalida ,stadiu si in care isi petrec toata iarna  iar primavara in luna mai apar fluturii de buha verzei care dau nastere generatiei de primavara.

Buha verzei este unul din cei mai mari daunatori ai culturilor de varzoase si crucifere in general ,infesteaza mai puternic dupa ierni blande si primavera calde si seceteoase atunci cand ouale sunt in numar mare si  au o rata de eclozare mare .

In primele varste omizile ataca frunzele de pe poale pentru ca varza inca nu are capatana formata iar in ultimele varste ataca direct in capatanile de varza  producand distrugerea lor din observatii sa vazut ca prefera in special soiurile de varza alba si intr-o masura mai mica pe cele de varza creata si rosie.

Totusi natura a creat si un remediu care ar trebui studiat indeaproape si anume buha verzei are un dusman natural sub forma unei viespi care ii paraziteaza ouale si anume viespea Trichogramma evinescens.

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU