Gandacul Marului (Anithonomus pomorum)

Scris de: Seceleanu Cristian

Sint cei mai rai pentru economia omului. Marunti si numerosi aduc stricaciuni tot asa de rele ca si fluturii mici, ba poate mai multe. Pe cind la fluturi numai larva e stricatoare, la acesti gindaci, parinti si copii se pun de-a valma sa aduca pagube omului.
Caracteristica lor este prelungirea capului intr-un rit lung, subtire, la virful caruia se afla falcile, iar pe laturi antenele in forma unor bice. Trupul e imbracat intr-o adevarata carapace, groasa mai ales spre cap si la piept. Punindu-si ouale totdeauna in fructe, in scoarta arborilor, ori intr-un loc intunecos, larvele lor sint oarbe, albe, fara picioare, moi si numai capul negriͣios, e cu chitina tare, iar falcile ca niste ferestraiase. Mai toate sint stricaʹoare: devin adevarate plagi, impotriva carora se cheltuieste mult, fara sa le vie in totul de hac.
Unul din cei mai obisnuiti la noi este Gindacul-de-Mar (Anithonomus pomorum),nici de 1/2 cm de lung, cafeniu,cu 2 briie negrii si unul alb pe aripi, cu picioarele si antenele ruginii. De cum da primavara, femeiusca e gata sa depuna ouale, iar cind marul incepe sa infloreasca, ea se duce, gaureste bobocul si lasa un ou in fiecare. Larva care iese, maninca partile launtrice ale florii, se vira in ovar si floarea e pierduta, pare arsa. Cind e anul cu belsug si sint multe flori, calea-valea. Ba se poate spune ca gindacul face un bine, de mai rareste din flori si da loc fructelor ramase sa se dezvolte mai bine. in anii rai insa e o pacoste impotriva caruia gradinarul ingrijat de recolta sa lupta cit poate, punind inele de clei in calea gindacului, cind el se urca pe copac, din locul unde a iernat, in pamint la radacina.
Asemenea gindaci sint puzderie, caci familia celor cu trompa numara peste 10 000 de specii.

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU