Striga (Acheronia Atropos)

Scris de: Seceleanu Cristian

TAGURI

Sint fluturi cu trupul lungit si obisnuit ascutit la capatul dindarat, cu antenele scurte, subtirele catre virf. Aripele de dinainte sint mai lungi si inguste, a doua pereche mai scurte. Cind se asaza pe flori le tin obisnuit orizontale, spre deosebire de cei de zi. Au o trompa lunga, cu care uneori sug nectarul din zbor. Zboara, de regula, numai in amurg.Cel mai cunoscut fluture din aceasta categorie, fiind si unul dintre cei mai mari de la noi, este Striga (Acheronia Atropos )cu aripele intinse masoara si 15 cm. E cunoscut de toata lumea, caci pe dosul pieptului paros are niste pete care seamana cu un cap de mort. In credinta poporului nostru e socotit ca trimisul mortii si se feresc oamenii de el ca de foc.

Aripele de dinainte, matasoase, sint castanii si cu tot soiul de puncte, galbene, negre, pe cind aripele de dindarat, galben-roscate, au doua dungi negre. Haina-i, e drept, e asemenea amurgului inaintat.

I s-a dat numele de striga, dupa unii pentru ca ies din strigoi, care umbla seara. Mai sigur e pentru ca atunci cind il apuci in mina scoate un zgomot ascutit, ca si glasul unui soarece. Pe aiurea se mai numeste si buha-ciumii, pentru ca zboara pe inserate, ca si buha.

Ziua e lenes; eu aripele plecate in jos, acoperindu-si pintecul gros, paros, cu dungi negre si portocalii, sta nemiscat, lipit de pietre ori chiar pe un copac. De cum se insereaza insa zboara in linie dreapta, dar nici nu-l auzi. Prea adesea,cind e lumina-n casa si fereastra deschisa, da buzna drept in perete; cind poate fi lesne prins. Nu se hraneste cu sucuri de flori, ci mai ales cu acele din ranile copacilor. Ii place insa din cale afara de mult mierea de albine si nu rar se vira pe urdinis in stup, de se face doldora de miere. Adesea insa acolo isi afla mormintul, caci albinele tabarasc pe el. Macar ca are trupul invelit cu o coaja groasa de chitina, albinele il impung prin partile cu piele subtire si-l omoara. Neputind sa care afara un asemenea urias, il invelesc cu ceara si ;se pastreaza asa, ca o mumie, fara sa putrezeasca.

 

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU