Musca suedeza (Oscinella frit)

Scris de: Seceleanu Cristian

Musca suedeza sau musca ovazului este prezenta pe tot teritoriul tarii noastre cu o frecventa mai mare in zona stepei si silvostepei din Mun¬tenia, Transilvania si Moldova.

Musca are corpul de culoare  neagra lucioasa pe spate iar pe  partea ventrala a pantecului, articulatiilor picioarelor si tibiile au culorea galben deschis .Ochii si partea de deasupra a pantecului sunt caramiziu roscate iar tarsele sunt cafenii galbene . Coxele picioarelor mediane la mascul au la partea superioara niste negi sip e fiecare din ei cate un fir de par, femela are primul articol al tarselor mai lungi ca la mascul . Musca atinge in lungime cam 2.0 - 2,4 milimetri lungime.

Femela de musca ovazului depune oua de culoare alba lunguiete masurand cam 0,6-0,8 milimetri lungime din care ies larvele de culoare alb galbuie si de forma cilindrica avand cate doua orificii respiratorii situate pe segmentul anal si 2 crosete bucale in forma de secere fiecare echipate cu cate 3 dinti pentru a rupe tesuturile verzi cu care se hranesc . Larva masoara cam 3,5- 5,0 milimetri lungime .

La maturitate larva se transforma in pupa care are culoarea cafeniu lucioasa avand 4 dinti la exterior si 2 prelungiri pe partea posterioara .Pupa atinge in lungime intre 2,5-2,8 milimetri.

Sub atacul mustei suedeze planta de ovaz are varful de crestere de culoare galbena si care se usuca ,larvele fiind adunate in spice si hranindu-se cu tesuturile plantei . La o cercetare mai amanuntita se pot vedea larve si pupe de musca suedeza in spicele de ovaz .

Musca suedeza sau musca ovazului este prezenta pe tot teritoriul tarii noastre cu o frecventa mai mare in zona stepei si silvostepei din Mun¬tenia, Transilvania si Moldova.

In conditiile climatice din tara noastra musca suedeza face trei generatii in zona de ses cum ar fi campia Dunarii si doua generatii in regiunile colinare si premontane din Ardeal , Munte¬nia si Moldova astfel : Generatia de primavara are loc in perioada mai-iunie , generatia de vara din luna iulie pana in august si generatia de toamna din august pana in luna aprilie a anului urmator .

Generatia de primavara se dezvolta primavara incepand din aprilie pana in luna iunie cand isi fac aparitia primii adulti ramasi din generatia de toamna .La numai cateva zile de la aparitie ei se imperecheaza si femela depune oua .Depunerea oualor are loc aproximativ 8-10 zile de la aparitie in perioada infloririi culturilor de rapita si care coincide cu momentul in care plantele de ovaz au abia 2 - 3 frunzulite. Femela depune oua numai in zile calduroase si linistite fara vant cu temperature peste 20 de grade ,acestea sunt depuse pe partea interioara a frunzelor langa ligula si  mai rar direct pe frunze. O singura femela poate depune intr-o perioada ovipozitara 35-45 de  oua. Ouale au perioada de incubatie de 7-9 zile si apoi ies larvele. Imediat dupa iesire larva patrund intre teaca si tulpana apoi intra in tulpana unde se hraneste cu seva din tesuturile plantei. Din cauza atacului mugurii de crestere infestati se ingalbeneste si se usuca .

In stadiul de larva aceasta ramane intre 28-32 de zile dupa care larvele se transforma in pupe de regula direct pe locurile unde se hranesc .Nimfoza tine numai 10-12 zile si in iunie apar noii adulti.

Generatia de vara ia nastere din indivizii adulti ai  generatiei de primavara care dupa numai 7-9 zile de la apa¬ritie se imperecheaza si depun ouale .Femela depune ouale in spicele de ovaz sau pe samulastra rasarita in urma treieratului ori pe gramineele din flora spon¬tana. Ouale incubeaza in 4-5 zile si ies larvele care strapung tulpinile plantulelor de samulastra sau in cazul celor din spi¬ce intra la boabele aflate in parg ,in “lapte” si se hranesc cu ele distrugandu-le. Sub atacul larvelor plantele se ingalbenesc capatand o tenta alburie de aceea se numeste in popor „albeata spicelor".

In stadiul de larva ramane 18-24 de zile iar apoi larva iese si transforma in pupa.

Numfoza dureaza 7-9 zile si in prima parte a lunii august ies noii adulti de musca suedeza .

Generatia de toamna rezulta din indivizii generatiei de vara ai caror adulti se imperecheaza dupa 10-12 zile de la aparitie si depun ouale pe semanatu¬rile de cereale de toamna insamantate mai devreme sau pe gramineele din flora spon¬tana. Ouale incubeaza in 5-7 zile si apoi ies larvele.

In stadiul de larva ele raman 35-40 de zile iar in lunile de toamna tarzie octombrie-noiembrie ajung la maturitate si se transforma in pupa si care ierneaza, pana primavara catre sfarsitul lunii aprilie cand la incalzirea vremii apar primii adulti ai generatiei de primavara .Musca ovazului sau musca suedeza ataca cu precadere ovazul .

Larvele mustei suedeze sunt polifage si ataca plantele tinere, toamna si primavara si plantele cu spice pe timpul verii .

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU