Tantarasul macului (Das Sinonimeeura papaveris)

Scris de: Seceleanu Cristian

Tantarasul macului este prezent in toata tara noastra in special in zonele de cultura intensiva a macului cum ar fi Transilvania,Banat sau Moldova .

Adultul de tantaras are culoarea portocaliu spre rosu avand antene filiforme de culoare fumuriu galbena si care sunt compuse din cate 15  articole prevazute cu perisori de culoare roscat-caramizie. 

Ochii tantarasului sunt cafeniu inchis iar capul si picioarele sunt fumuriu galbuie . Toracele este de culoare cafeniu-caramizie sau portocaliu-roscat pe spate si fumuriu inchis pe partea ventrala. Aripile sunt hialine cu niste reflexe de culoare roza .Tantarasul are pigidiul ceva mai recurbat in sus iar hipopigidiul are o forma  caracteristica numai tantarasului .Acesta masora in lungime intre 1,4 – 2,0 milimetri .

Femela depune niste oua foarte mici din care ies larvele de culoare portocaliu-roscat avand capatul anterior mai ascutit decat cel posterior .

Larvela au 2,0-2,4 milimetri lungime si din larva ia nastere pupa care masoara 2,2-2,8 milimetri .

Ataca in special capsulele de mac in care semintele sunt crude sau in parg si distruge in totalitate semintele din capsula 

Tantarasul isi petrece iarna in depozite si magazii ferit de vitregiile vremii acolo unde ajunge odata cu semintele recoltate de pe camp .

Primavara in lunile aprilie-mai larva de tantaras se transforma in pupa iar in luna mai isi fac aparitia adultii exact in perioada in care macul este in floare .

La numai cateva zile de la aparitia lor adultii se imperecheaza iar feme¬la depune ouale in capsulele de mac cu ajutorul ovipozitorului.

Ouale incubeaza in 8-10 zile si din ele isi fac apritia larvele care patrund in mijlocul capsulelor unde se hranesc cu semintele de mac care sunt inca neacopate bine aflate in faza de “lapte” . Larvele ajung la maturitate completa odata cu semintele de mac si la recoltarea macului larvele raman in stratul de seminte si ajung in depozite si magazii unde ierneaza si primavara in luna aprilie se transforma in pupa pentru o luna dupa care isi fac apritia ca si adulti.

Tantarasul macului prin pagubele pe care le produce depreciind valoarea comerciala a semintetor de mac si scazand pro¬ductia de seminte de mac este un dusman de temut al cultivatorilor de mac .

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU