Plosnita lucernei (Adelphocoris lineolatus)

Scris de: Seceleanu Cristian

Plosnita lucernei este prezenta pe teritoriul tarii noastre in aproape toate culturile de lucerna din zonele de stepa si silvostepa .Are culoare cafenie sau galben cu nuante de verde avand un cap triunghiular cu scutelul deschis  si prevazut cu 2 dungi de culoare neagra asezate in plan longitudinal iar protoracele are 2 pete de culoare neagra . Picioarele plosnitei sunt cafenii-galbui avand tarsele si tibiile de culoare neagra. Adultul poate atinge in lungime cam 8-9 milimetri lungime .

Femela depuane oua de forma alungita si culoare galbena fiind lucioase la inceput apoi devin usor trandafirii si masoara in lungime cam 1.2 milimetri .

Din oua isi fac aparitia larve de culoare verde la inceput pentru ca apoi sa devina cafenii-verzui ce masoara in lungimea corpului la maturiate complete cam 4-5 milimetri.

Plantele de lucerna atacate de plosnite au inflorescentele distruse si florile avor¬tate , rupte si cazute de pe tulpina .

Plosnita lucernei este prezenta pe teritoriul tarii noastre in aproape toate culturile de lucerna din zonele de stepa si silvostepa iar in conditiile geo climatice din tara noastra are doua generatii pe an : Generatia de primavara ce se dezvolata din luna aprilie in luna iulie si Generatia de vara ce se dezvolata din luna iulie pana in luna aprilie a anului urmator .

 

Generatia de primavara ce se dezvolata din luna aprilie in luna iulie . La aceasta generatie plosnitele ierneaza in stadiul de ou acestea fiind depuse in interiorul si la baza tulpinelor de lucerna si a altor plante leguminoase perene.

Incubatia incepe primavera cand temperatura se ridica peste 18-19°C, aparitia larvelor are loc incepand din luna mai. In stadiul de larva plosnita ramane intre 24-28 de zile  dupa care se transforma in adult . Plosnitele sunt foarte active pet imp de zi si vreme insorita, iar noaptea si pe timp rece si noros se retrag  pe dosul frunzelor.

La generatia de vara female depune  oua de obicei  in tulpinele tinere de lucerna si a altor plante leguminoase inrudite.Femela face cu ajutorul rostrului o intepatura in tesuturile fragede ale tulpinii  in care depune cu ovipozitorul cate un ou .Poate depune mai multe oua asezate in siruri asa incat ponta este depusa liniar iar fiecare loc intepat dupa depunerea oualui este acoperit cu un dop. 

Intr-o perioada ovipozitara o singura femela poate depune pana la 50 de oua asezate in siruri  cate 10-15 oua intr-un singur sir sau grupa. Incubatia oualor este de doar 10-14 zile zile si apoi apar lavervele  .In stadiul de larva plosnita ramane cam 24-28 de zile  perioada in care larva trece prin 5 etape de varsta . Imediat dupa aparitie femelele se imperecheaza si depun oua de regula in tulpinile de lucerna. Astfel intrge ciclul biologic al plonistei nu necesita decat 35-40 de  zile.

Plosnita lucernei si larvele ei ataca plantele din categoria leguminoa¬selor perene si in special culturile de lucerna si sparceta. Mai putin sunt atacate sulfina, trifoiul, sfecla de zahar.

Plosnitele ataca in special inflorescentele intepand si sugand seva din butonii florali . Cand intepaturile sunt dese inflorescentele se vestejesc si se usuca cazand pe jos. 

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU