Buha boabelor de grau (Hadena basilinea )

Scris de: Seceleanu Cristian

Buha boabelor de grau este prezenta la noi in toata tara incepand din zona stepei si pana in zona fagului, dar cel mai mult se gaseste in lanurile de grau din Campia dunareana, Dobrogea si ju¬matatea de sud a Moldovei.

Fluturii de buha boabelor de grau au culoarea galben-fumurie sau cafeniu spre galbui . Ari¬pile anterioare sant brazdate de o strie longitudinal avand culoare mai inchisa si niste  pete mai inchise. Aripile posterioare sunt de culoare fumuriu cafenie fiind tivite cu negru pe margine si deasemeni nervurile sunt trasate cu negru .Masoara atunci cand deschide aripile 38-42 de.

Femela depune oua de forma hemisferica si de culoarea fumurie strabatute de striatii asezate radial din care ies omizile avand culoarea galbena spre cenusiu si cu capul si protoracele cafenii. Pe spate in plan median au trei benzi de culoare alba si patru benzi de culorae cafeniu caramizie ceva  mai late .Omida atinge in lungime tot 38-42 de milimetri.

Omida ataca spicele de grau in faza de parguire .Atunci cand omi¬zile sunt mici ele strapung  boabele si sapa galerii cu diametru  de 1 mm pe la varful boabelor incepand din partea opusa embrionului . Treptat omi¬zile cresc ele ies din boabe, si se hranesc cu portiuni intregi din bob care astfel sunt vizibil mancate .

Buha boabelor de grau este prezenta la noi in toata tara incepand din zona stepei si pana in zona fagului, dar cel mai mult se gaseste in lanurile de grau din Campia dunareana, Dobrogea si ju¬matatea de sud a Moldovei  si are o singura generatie pe an.

Vara inainte de treerat 6 parte din omizi parasesc spicele, la in¬ceputul lunii iulie, datorita lipsei de spatiu intre spiculete  se retrag la baza frunzelor sau pe sub bulgarii de pamant, de unde se urca apoi in mod temporar pe spice unde rod glumele si glumelele si ataca boa¬bele cu care se hranesc.

Dupa secerat omizile se aduna in claile de snopi unde se hraneasca cu boabele de grau din spice.

Omizile se hraneasca pe timp cald cu endospermul boabelor de grau, ierneaza iar primavara in aprilie, cand ajung la maturitate intra in sol la 8-10 centimetri adancime unde se transforma in crisalide.

Primavara in mai dupa o perioada de nimfoza de 24-28 de zile ies fluturii de buha care zboara numai seara si noapte ,pe timp de zi acestia raman ascunzi in locuri ferrite. 

La numai 6-7  zile de la aparitia lor acestia se imperecheaza si peste 3-5 zile incepe depunerea oualor .Femela depune ouale in spice sau pe frunze in special pe planta de grau care ste  prefe¬rata a omizilor.

O singura fe¬mela depune intr-o perioada ovipozitara de 18-24 de zile intre 120-180 de oua care incubeaza in numai 12-14 zile si ies omizile ce patrund in spice formand orificii de intrare in boabe. Intr-un singur bob de grau pot intra pana la 3 omizi care se hranesc cu endospermul boabelor de grau aflate in faza de coacere in lapte.

Du pa ce cresc putin omizile ies din boabe dar raman in spice unde se hranesc distrugand boabele de la exterior pe masura ce acestea devin mai tari. 

In stadiul de omida larva ramane 50-55 de zile perioada in care naparleste de mai multe ori.

La venirea toamnei si racirea vremii omizile coboara in sol unde se transforma in crisalide si in acest  stadiu ierneaza.

Buha boabelor de grau ataca gramineele cultivate si spontane dar prefera in special graul.

Cand omizile sunt mici, ele patrund in boabe, cand acestea se afla in spice, de obicei pe la varf si maneaza boabele in care se hra¬nesc cu endospermul lor. Treptat ce se dezvolta ele ies si distrug boabele pe dinafara, mancandu-le partial, iar in depozite le ataca zona germenului care este mai moale.

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU