Omida de pasune (Hypogimna moria)

Scris de: Seceleanu Cristian

Omida de pasune este prezenta pe teritoriul tarii noastre  in special in zona Transil¬vaniei acolo unde in anii ’50 sau inregistrat daune mari la terenurile acoperite de finete si pasuni. Adultii de omida de pasune prezinta un dimorfism sexual pronuntat adica sunt diferente mari evidente intre indivizii de sex masculine si cei de sex feminine astfel : femelele au aripi rudimentare nefolositoare in schimb masculii au aripile foarte bine  dezvoltate.

Masculii de omida de pasune au toracele si capul de culoare neagra si acoprite cu niste perisori de culoare neagra .Ab¬domenul este gri-fumuriu compus din sapte segmente dintre care primele doua sunt acoperite cu perisori de culoare neagra cele patru segmente de la mijloc  sunt acoperite cu perisori galbeni  iar ultimul segment este acoperit cu perisori tot negri. Antenele sunt penate de culoare fumurie si lungi de 5-6 milimetri lungime. Picioarele omidei sunt acoperite cu perisori de culoare gri-negricioasa . Aripile sunt translucide de culoare gri cenusie brazdate de  nervure de culoare neagra . Deschi¬zatura aripelor masoara cam 25-26 milimetri.

Femele prezinta niste aripi rudimentare usor translucide cu franjuri pe margini si antene filiforme ce masoara 5-6 milimetri lungime. Abdomenul este mare si bine dezvol¬tat fiind acoperite pe partea dorsal cu niste peri de culoare gri-fumurie sip e partile laterale cu niste perisori galbeni . Pe ultimul segment abdominal are niste fire de par alb-galbui cu care acopera ouale . La femela deschiderea aripilor masoara cam 18-22 milimetri.

Depune oua de forma rotunda si culoare alb-galben deschis ce masoara cam 1 milimetru in diametru .

Din oua ies larvele de culoare alb-galbuie la aparitie si apoi mai tarziu devin negre si cu perisori pentru ca la complete dezvoltare sa ajunga de un galben-fumuriu cu puncte negre  si cu negi pe corp care prezinta niste fire de par pe fiecare neg in parte .Larva masoara in lungime  22-30 de milimetri  .Din larve rezulta crisalidele de culoare cafenie sau galben deschis si acoperite cu smocuri de perisori de culoare alba  pe spate iar pe abdomen fiind de culoare  neagra lucioasa. Crisalidele masoara in lungime cam 9-12 milimetri lumgime .

Omida de pasune este prezenta pe teritoriul tarii noastre  in special in zona Transil¬vaniei acolo unde in anii ’50 sau inregistrat daune mari la terenurile acoperite de finete si pasuni iar in conditiile climatic din tara noastra are o singura generatie pe an.

Fluturii de omida isi fac aparitia la sfarsitul lui aprilie in zonele colinare si la inceput de mai in zonele premontane .Se pot observa mai ales cand temperatura medie zilnica creste  la 15—18° C.

Fluturii de sex masculine incep sa zboare la numai cateva ore de la aparitie. Zborul lor este iute si vioi pe timp cald dar pe timp racoros si vreme innorata stau fix¬ati pe diferite plante. Masculii nu zboara la inaltimi mai mari de jumatate de metro deasupra solului .Femelele nu pot zbura deoarece nu au aripi functionale .

Perioada de imperecherea incepe imediat dupa aparitie si dureaza numai jumatate de ora ,apoi maculii mor iar femelele depun ouale la numai 5-6 ore de la im¬perechere pentru ca in cele din urma sa moara si ele imediat dupa depunere .

Durata vietii fluturilor omidei de pasune este foarte scurta de numai 4-5 zile .

Femela depune ouale pe tulpinile plantelor din familia gramineelor .

Ouale sunt depuse in grupuri hemisferice de 10-12 oua si apoi sunt acoperite cu perisorii de pe varful abdomenului sub forma unei pasle. Numarul de oua depuse de o femela variaza intre 120-180 de oua .

Ouale incubeaza in 14-16 zile ,si pe masura ce trece timpul de la depunere ouale isi schimba culoarea astfel ,galben deschis la inceput apoi devin roz si in cele din urma capata nuante de gri-fumuriu.

Din oua isi fac aparitia omizile la sfarsitul lunii mai si imediat dupa aparitie larvele incep sa se hraneasca cu frunzele de graminee. Larvele se hranesc pana ajung la maturitate deplina adica masoara cam 5 milimetri lungime dupa care intra in pamant la 5 – 6 centimetri adancime unde vareaza si apoi isi petrec iarna . La venirea primaverii omizile isi fac aparitia la sfarsitul lui martie si inceput de aprilie cand tem¬peraturile solului ajunge la 5-6°C. 

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU