Viermele capsulelor de bumbac (Chloridea obsoleta)

Scris de: Seceleanu Cristian

Viermele capsulelor de bumbac este prezent la noi in tara cu precadere in zona de stepa unde se cultiva bumbac pe suprafete mari dar si in zonele silvostepei si padurilor de foioase unde poate ataca culturile legumicole  sau plantatia de tutun fiind polifag.

Fluturii viermelui capsulelor de bumbac au culoarea galben spre verzui sau cafeniu verzui . Culoare aripilor anterioare este de un bej-cafeniu deschis asemanator corpului cu cate o pata pe mijloc si cateva puncte de culoare neagra inconjurate de o linie alba pe treimea posterioara a corpului si deasemenea o banda trasata serpuit in zig-zag dispusa spre varf. Aripile posterioare sunt de culoare galben-alburie cu o dunga mai inchisa pe marginea lor  si cu o pata la mijloc. Deschiderea aripilor la fluture masoara cam 35-40 de milimetri si poate atinge in lungime cam 14-20 de milimetri .

Femela depune oua hemisferice de culoare galben deschis la depunere si mai apoi devin verzi avand dimensiuni foarte mici de numai jumatate de milimetru lungime.

Larvele fluturelui adiva viermii au capul de culoare roscat-caramizie, protoracele si picioarele fiind cafenii inchis la fel ca res¬tul corpului care prezinta si niste benzi asezate in plan lon¬gitudinal pe spate si lateral si cu cate 4 umflaturi ca niste negi dispusi dorsal pe fiecare segment al corpului, in forma de trapez .Larva masoara  cam 32-42 milimetri lungime .

Din larva iau nastere crisalidele de culoare roscat-caramizie ce masoara in lungime cam 14-21 de milimetri .

Se observa in cultura de bumbac cum bobocii florali infestati prezinta orificii de intrare a omizilor care intra si distrug semintele, staminele si pistilul bobo¬cilor florali.

Viermele capsulelor de bumbac este prezent la noi in tara cu precadere in zona de stepa unde se cultiva bumbac pe suprafete mari dar si in zonele silvostepei si padurilor de foioase unde poate ataca culturile legumicole  sau plantatia de tutun fiind polifag.

In conditiile climatice din tara noastra viermele poate avea  2 - 3 generatii pe an astfel generatia a I a din Mai in Iunie ;generatia a II a din iulie in august si generatia a III a din august in luna mai a anului urmator .

La generatia de primavara isi are originea in indivizii ramasi din toamna trecuta ce au trecut cu bine iarna si care apar primavara in luna mai ca si fluturi  cand temperatura solului la adancimea de 10 centimetri  urac pana la 15°C. Fluturii sunt foarte vioi si zboara vioi numai  seara si noaptea pe o perioada lunga din mai pana in iulie .Pe toata durata zborului fluturii se hranesc cu nectarul florilor si cu picaturile dulci ce se scurg din mugurii pomilor. Dupa numai 5 – 6  zile de hranire femela se imperecheaza si depun ouale. Ouale sunt depuse in mod izolat pe flori si organele de fructificatie ale plantelor si mai rar pe frunze. Fluturii sunt atrasi irezistibil mai ales de speciile de plante prevazute cu perisori si care secreta acid oxalic si acid formic asa cum sunt bumbacul si, nautul  care fluturii pentru depu¬nerea oualor. O singura femela de fluture intr-o perioada ovipozitara de 24-28 de zile poate  depune cam 300-400 de oua.

Ouale incubeaza in 7-9 zile si isi fac aparitia omizile care se hranesc cu parenchimul frunzelor scheletandu-le si apoi trec pe bobocii florali si pe fructe unde se hranesc cu continutul lor de seminte, stamine si pistil. In stadiul de omida ramane 20-24 de zile perioada in care omizile naparlesc de cate 5 ori, trecand astfel prin 5 varste. La maturitate completa omizile patrund in sol la o adancime de 10-12 centimetri unde isi tes coconi de ma¬tase in care se transforma in crisalide.

In stadiul de crisalida larva ramane 14 -15 zile dupa care catre sfarsitul lunii iunie apar fluturii si astfel ciclul intreg de dezvoltare este de 45-50 de zile.

La generatia de vara indivizii isi au originea in femelele rezultate din generatia de primavara care dupa o perioada de hranire de 4 – 5 zile se imperecheaza si depun ouale. Femelele depun oua de regula pe fructe adica pe capsulele de bumbac, tutun si alte plante din grupa solanacee spontane si char pe tomate,vinete, ardei si pe varful stiuletilor de porumb. Ouale incubeaza dupa numai 4-5 zile si apar omi¬zile care incep si se hranesc cu continutul fructelor atacate. In acest stadiu de omida raman 14 -21 de zile si apoi in stadiul de crisalida inca 12-14 zile,astfel incat intreg ciclul la aceasta generatie dureaza 42-46 de zile.

A treia generatie, cea  de toamna incepe in felul urmator in jumatatea a II a a lunii august ies  fluturii generatiei de vara care dupa o perioada de hranire pana la maturizare sexuala de 5-6 zile se imperecheaza si depun oua care incubeaza in 8-9 zile si stadiul larvar tine cam 18-24 de zile urmat de cel de crisalida de 14-15 zile .

Astfel in octombrie omizile ajung la maturitate deplina  si pa¬trund in sol la 12-14 centimetri adancime unde isi tes coconi de matasa in care se transforma in crisalide stadiu in care si ierneaza iar primavara in luna mai apar fluturii care se hranesc 4-5 zile  apoi se imperecheaza si ciclul se reia de la capat asa cum a fost descris anterior .

Viermele capsulelor de bumbac est foarte polifag si ataca un numar mare de plante atat cultivate cat si din flora spontana ca : bumbac, naut, mazare,ricin, patlagele rosii, patlagele vinete, ardei, porumb,soia, in, tutun, ciumafaie, masalarita, gura leului, garoafe.

La planta de bumbac larvele distrug bobocii ,florile ,staminele si ovarele apoi odata intrate in capsula distrug vata si semintele.

Sub atacul larvei bobocii florali se innegresc si cad, iar florile atacate nu mai formeaza capsule. 

La planta de naut omizile distrug florile ,semintele din pastai, la tutun semintele din capsule, la soia boabele din pastai, la ricin florile si capsulele, la porumb boabele stiuletilor facand galerii in coceni, iar la patlagele si ardei, patrund in fructe si le distrug mezocarpul si semintele.

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU