Gasca de vara (Anser anser )

Scris de: Seceleanu Cristian

Gasca de vara este prezenta in toata tara noastra dar se intalneste mai des in lungul Dunarii, in delta si in vecinatatea lacurilor si raurilor din zona de ses unde isi face veacul.Este o pasare calatoare care soseste in tara noastra primavara devreme la sfarsitul lunii februarie inceputul lunii martie

Gasca are culoare cenusiu-fumurie cu benzi de culoare cafenie asezate neregulat . Pe partea dorsala penele au culoarea cafeniu deschis si la extremitatile  penelor acestea sunt alburii si pe partea laterala au culoarea fumurie-vinetie .Capul si gatul gastelor este fumuriu iar aripile cenusii cu remigele de culoare alba si iar penele de deasupra sunt negre. La coada penele sunt de culoare fumuriu-inchisa avand margini de culoare alba iar cele deasupra cozii sunt complet albe.Pe pantec penele sunt albe si patate din loc in loc cu negru.

Ciocul este de numai 8-10 centimetri lungime iar picioarele gastei sunt scurte si invelite intr-o piele solzoasa de culoare rozalie  . Ca dimensiuni o gasca adult masoara cam 80-90 de centimetri lungime ,iar aripa este de circa 45-55 centimetri lungime .Au coada scurta de numai 15 centimetri .

Femela depune oua de forma ovala si culoare alba ce sunt destul de mari masurand intre 65-80 milimteri lungime .

Din oua dupa ecloziune ies bobocii care au culoare cafeniu inchisa aproape neagra pe spate si pantecele alburiu ,nu prezinta nici o pata iar ciocul ci picioarele sunt acoperite de o piele roz-galbuie .

Gasca de vara se deosebeste de celelalte specii prin faptul ca are pe partea dinainte a aripelor atunci cand este privita de deasupra si de dedesubt  o pata mare de culoare fumuriu-arginie care lipseste in totalitate  la celelalte spe¬cii de gaste.

Gasca de vara este prezenta in toata tara noastra dar se intalneste mai des in lungul Dunarii, in delta si in vecinatatea lacurilor si raurilor din zona de ses unde isi face veacul.Este o pasare calatoare care soseste in tara noastra primavara devreme la sfarsitul lunii februarie inceputul lunii martie

Gasca de vara isi face cuibul primavara in luna martie in stufaris sau papurisul des de pe marginea baltilor si rausilor unde isi duce traiul. Cuiburile sunt facute din resturi de tulpini si de frunze de papura si de stuf si sunt captusite cu pene si puf ajungand sa fie foarte calduroase .

Femela se oua cam 4-5 saptamani pana la in¬ceputul lunii aprilie si o singura gasca depune intre 5-8 oua .

Ouale sunt clocite doar de femela timp de 4  saptamani dupa care isi fac aparitia bobocii de gasca .

Acestia desi par foarte firavi si neajutorati sunt capabili sa-si urmeze mama la numai 2 zile de la iesirea din oua si in timpul cresterii puii naparlesc partial in lunile august-septembrie, iar adultii in perioada iulie-ianuarie. In luna iulie din ca-uza caderii remigelor  gastele nu pot zbura.

Gasca de vara traieste pe perioada verii la noi in tara unde isi creste puii  iar toamna in lunile octombrie-noiembrie se strang in carduri si zboara asezate de regula de regula in forma de linie sau de unghi migrand in tarile sudice unde ierneaza.

Gasca de vara este o pasare de apa si de uscat si desi este trecuta la capitolul daunatori totusi nu poate fi considerata o mare amenintare pentru agricultori.

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU