Erinoza vitei-de-vie (Eriophyes vitis)

Scris de: Seceleanu Cristian

  Basicarea vitei de vie, L'Erinose de la vigne, Milbengallen, Erinose of the vine.

Erinoza vitei-de-vie este un paianjen din grupa acarienilor .Adultii au cate 2 perechi de picioare si au forma cilin¬drica  fiind  viermiformi.Au cate 80 de spire chitinoase pe abdomen si pe corp prezinta .Adultul este foarte mic are lungimea corpului cuprinsa intre 0,1-0,2 milimetri .

  Prezenta daunatorului se poate observa foarte usor deoarece frunzele de vita-de-vie atacate sunt basicate pe partea superioara iar pe dos au niste depresiuni in care se gaseste o  pilozitate ca o matase foarte subtire de culoare alba  la in¬ceput apoi devine  galbuie si in cele din urma, cand tesuturile se necrozeaza capata culoarea  ruginie .

Paianjenii de erinoza ierneaza numai  in stadiul de adult sub solzii mu¬gurilor de vita-de-vie. Primavara, in jumatatea a doua a lunii mai, cand por¬neste vegetatia si frunzele se dezvolta, paianjenii trec pe dosul lor unde se hranesc intepand si sugand sucul tesuturilor verzi. Datorita enzimelor continute in saliva, atunci cand paianjenii se hranesc inte¬pand tesuturile  acestea se hipertrofiaza basicandu-se pe partea supe¬rioara si formand pe partea inferioara, o pasla de peri epidermici de culoare alba cu nuante de roz  in care traiesc paianjenii.

Paianjenul ce produce erinoza vitei-de-vie este daunator in anii cu invazii puternice, care sunt de regula anii cu primaveri si veri foarte calde si secetoase .

De asemenea, paianjenul ce produce erinoza este foarte daunator cand ataca frunzele tinere ale lastarilor de rod si ramificatiile inflorescentelor.

Soiurile de vita-de-vie cele mai atacate sunt : „Riesling italian", „Ries¬ling de Rhin", „Cabernet Sauvignon", „Chasselas d'ore", "Pinot gris", "Pinot blanc" .

 

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU