Paianjenul galicol al prunului (Eryophies phleocoptes)

Scris de: Seceleanu Cristian

Paianjenul  Galicol ai Prunului  are corpul usor alungit si este de culoare alba usor straveziu . Pe partea laterala a corpului are cate patru cili ca niste perisori  iar in regiunea anala are doua fire  mai lungi ca o coada  .

     Abdomenul este inelat prezentand aproximativ  60 sau 70 de striatii in forma  inelara . Picioarele sunt scurte si pozitionate in partea din fata a corpului ,acesta masurand intre  : 0,15 pana la 0,16 milimetri.

Face oua de culaore alb straveziu , iar larvele avand aceiasi culoare cu oule albe-translucide, au forma alungita.

 Mugurii tineri ai pomului de prun atacati de acest daunator , de pe ramurile de un an, au la baza

gale de forma aproape sferica ca niste vezicule putand fi usor confundate cu mugurii de catre cei care nu cunosc fenomenul , sunt dispuse intr-un aranjament ca de  coroana, pe 2-3  randuri, in forma inelara

. Din cauza atacului declansat de  Paianjenul  Galicol ai Prunului  care este foarte agresiv cand acesta este intens, mugurii pomilor de prun si anume mugurii de rod reusesc sa porneasca in vegetatie dar imediat dupa ce infloresc, avorteaza, sau foarte frecvent  fructele mici  abia legate se 

ingalbenesc si curand incep sa cada pe jos .

Paianjenul  Galicol ai Prunului  este raspandit mai ales in livezile si plantatiile cu pomi  de prun din zona silvostepei si a padurilor de foioase cum ar fi cele in care predomina stejarul si fagul.

Pe timpul iernii sta cuibarit  in gale, acestea fiind situate la baza mugurilor de pe ramurile tinere de un an sau de pe formatiile fructifere de un an asteptand venirea primaverii si intrarii in  vegetatie a pomilor .

Ce sunt galele ? Acestea s unt hipertrofii ale tesuturilor pomului si se formeaza in combinatie si  datorita enzimelor aflate  din saliva paianjenului .Acesta le introduce in coaja pomului atunci cand inteapa scoarta subtire a ramurilor tinere in timpul hranirii .

Cand vine primavara, pe la mijlocul lui aprilie, paianjenii incep sa se hraneasca, sugand sucul secretat de pom  din tesuturile galelor. Din cauza extragerii sucului, tesuturile galelor  se usuca, incep sa putrezeasca si crapa . In luna mai, paianjenii bine hraniti incep si ies migrand  pe partile  verzi ale ramurilor tinere la baza lastarilor, unde isi formeaza noi gale in care vor ierna iarna urmatoare feriti de vitregiile vremii. Ca si mai sus e de retinut ca paguba consta in secatuirea sucului testurilor ramurilor tinere , mugurii de rod apuca de  infloresc, dar florile cu fructe avorteaza si nu pot lega sau, daca apuca de  leaga, fructele cad la cateva zile dupa legare recolta fiind drastic compromisa .

 

In galele noi, panala sfarsitul perioadei de vegetatie a pomilor in toamna  pot avea loc mai multe generatii. 

 Paianjenul  Galicol ai Prunului  ataca binenteles prunul si mai ales cu precadere prefera in spe¬cial soiul „Tuleu gras" si  „Reine Claude". Interesant de observat ca pe celelalte soiuri frecventa galelor este mul mai mica deci acestea prezinta o rezistenta naturala la acest daunator lucru deloc de neglijat la initierea si formarea unei plantatii de pruni .

Daca  nu se fac tratamente livezilor si plantatiilor de pomi de prun , recolta de prune poate sa se injumatateasca adica peste 50% pierderi ,iar fructele care scapa nu vor avea calitate comerciala pentru a fi valorificate pe piata fructelor de consum direct ci doar ctre produse derivate cum ar fi alcool ,gemuri ,etc.

In afara de prunul cultivat, este atacat intr-o masura mai mica si un alt pom fructifer foarte raspandit la noi in tara si anume corcodusul ,pom fructifer fara valoare comerciala pe teritoriul tarii noastre dar care se intalneste din abundenta in toate comunele din tara noastra in zona rurala fiind apreciat de catre adulti si copii .

 

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU