Musca smochinelor (Lonchaea aristella)

Scris de: Seceleanu Cristian

Mustele smochinelor  sunt de culoare neagra cu reflexe metalice verzi avand  ochii de un verde caramiziu . Pe mezotorace si pe scutel prezinta nite peri lungi iar antenele au arista penata . Dimensiune acorpului este mica de numai 4 – 5 milimetri lungime.

Musca depune oua de culoare alba cu forma usor alungita si recurbate putin mai ainguste la partea anterioara si avand corionul reticulat.Dimensiunea oualor este de aproximativ 1 milimetri lungime.

Larvele de ias din oua sunt de culoare alba spre galben deschis avand  mandibule de culoare neagra in forma de carlig si cu o protuberinta cu 5 - 6 sensile . Lungimea corpului la larve se situeaza in jur de valoarea de 8 milimetri . Pupele de musca smochinelor sunt de culoare roscat caramizie avand dimensiuni de 3 – 4 milimetri lungime .

  Atacul mustei este observat direct pe fructele smochinului   care are pete mai inchise si de obi¬cei de culoare cafeniu spre violet punctele sunt moi si pulpa este degradata . Pulpa smochinelor este transformata intr-o masa moale si apoi mancata de larvele de musca .

Musca smochinului  este raspandita in tara noastra in special in zona banatului ,Orsova,Turnu Severin Timisoara acolo unde se cultiva smochinul.

Musca ierneaza in stadiul de pupa, din care primavara in luna mai apar mustele. Dupa aparitie, adultii se hranesc o perioada de 10 zile, cu scurgerile zaharate ale plantelor sau cu nectarul florilor, apoi se imperecheaza si depun oua. Femelele depun ouale, cate 3 – 4 oua  in smochine  din care  dupa o perioada de incubatie de 5 – 6  zile apar larve.

Indata dupa aparitia lor  larvele patrund printr-o galerie in pulpa fructelor unde se hranesc cu pulpa receptacolului. Fructele atacate se coloreaza vio¬let , pulpa acestora se in moaie in locul atacat si isi pierd valoarea comerciala. Din cauza atacului, smochinele cad inainte de recolta. La completa lor dezvoltare, larvele ies din fructele cazute si patrund in solul din preajma pomilor infestati la adancimi 6 – 8 centimetri  unde se transforma in pupe.

Stadiul de larva dureaza 20 -25 de  zile, iar cel de pupa, 6 – 7  zile. Intreg ciclul biologic la musca smochinelor tine intre 40 – 45 de zile in functie de tem¬peratura.

In conditiile tarii noastre are doar  doua generatii pe an.

La completa lor dezvoltare, larvele din ultima generatie patrund in sol toamna si se transforma in pupe.

Pupele ierneaza, iar primavara, in luna mai apar adultii.

Musca smochinelor este daunatorul cel mai primejdios al culturii smochinului, prin deprecierea calitatii fructelor in urma atacului pro¬dus de larve.

Se observa  ca in anii cu ierni blande atunci  cand musca ierneaza in conditii bune si nu sunt distruse de gerul aspru in primavara urmatoare  procentul fructelor  atacate  ajunge  pana la 40 %.

 

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU