Tantarasul frunzelor de par (Perrisia pyri)

Scris de: Seceleanu Cristian

  La cecidomye des feuilles du poirier, Cecidomya delle foglie del pero

Tantarasii sunt de culoare  cafeniu inchis si au pe spate  patru randuri  de perisori  de culoare galbena,  pe partile laterale ale toracelui si abdome¬n au  cateva   linii de culoare roz . La indivizii de sex feminin  antenele sunt mai scurte decat  lungimea pantecului pe cand la indivizii de sex masculin lungimea antenelor depaseste bine  pantecul  acesta fiind un element de identificarea indivizilor in functie de sex . Lungimea cor¬pului variaza mult fiind intalniti indivizi cu lungimi  intre 1 si 2,5  milimetri  deci dimensiuni cu diferente mari , practic unii indivizi fiind de  doua ori mai mari .

Ouale tantarului au o culoare alb –galbuie  ,culoarea larvelor fiind galben deschis  si avnd lungimi cuprinse la fel ca si indivizii adulti intr-o plaja larga cum ar fi de la  1,5 - 2,5 milimetri  .

  Frunzele pomilor de par care sunt atacate se  deformeaza  si se rasucesc  din ambele parti ale limbului catre centru , catre nervura principala, capatand o forma aproape  cilindrica asemanatoare unei tigari .

 Tantarul Frunzelor de Par este raspandit  si se intalneste cu precadere in livezile de peri din zona padurilor de foioase cum ar fi padurile  in care predomina fagul si  stejarul , unde poate produce pa¬gube foarte mari in special  la formele de plantatie intensiva - palisate   cultivate pe spalier pe ziduri ,acest lucru se pare ca este favorizat datorita faptului ca larvele migreaza usor de pe un pom pe altul din spalier in spalier invazia fiind uneori in totalitate .

Prezinta doua  generatii pe an : Generatia a-I-a in lunile Aprilie—Iulie si Generatia a-II-a in lunile Iulie—Aprilie.

La Tantarul Frunzelor de Par Generatia de primavara adica generatia a-I-a  are urmatorul ciclu de dezvoltare : Adultii din generatia a II a adica Iulie-Aprilie  apar la venirea primaverii , in luna aprilie  din larvele care au stat la iernat in pamant. Acestia isi depun oule pe ramurile tinere respectiv pe  partea superioara a frunzelor tinere de par . Dupa eclozare larvele nou iesite din ou  migreaza  pe marginea limbului frunzelor unde incep si se  hranesc cu sucul proaspat ce iese din tesutul frunzelor , provocand o rasucire si indoire a  marginilor limbului frunzei  spre partea superioara : La stadiul de  completa dezvoltare  migreaza jos la baza pomului in sol unde se transforma in  pupa  , la o adancime aproximativa de  2 pana la 3 cm, in  stadiul de pupa ,cocon  de matase, avand culoare galben deschis .

Metamorfoza dureaza  pe o perioada de nimfoza de pana la 16 -20 zile la capatul acestei perioade ies din cocon noii tantari  adulti .

La generatia de vara adica generatia a-II-a  : Adultii din generatia a II a adica Iulie-Aprilie  apar la venirea primaverii , in luna aprilie din larvele care au stat la iernat in pamant . Acestia isi depun oule pe ramurile tinere respectiv pe  partea superioara a frunzelor tinere de par . Dupa eclozare larvele nou iesite din ou  migreaza  pe marginea limbului frunzelor unde incep si se  hranesc cu sucul proaspat ce iese din tesutul frunzelor , provocand o rasucire si indoire a  marginilor limbului frunzei  spre partea superioara : La stadiul de  completa dezvoltare  migreaza jos la baza pomului in sol unde se transforma in  pupa  , la o adancime aproximativa de  2 pana la 3 cm, in  stadiul de pupa ,cocon  de matase, avand culoare galben deschis .

Metamorfoza dureaza  pe o perioada de nimfoza de pana la 16 -20 zile la capatul acestei perioade ies din cocon noii tantari  adulti .

La maturitate in toamna inainte ca frigul sa le creeze pierderi, larvele din generatia de vara patrund in sol, unde ierneaza in stadiul de pupa adica cocon de matase peste iarna pana in luna Aprilie cand ciclul se reia de la capat ca un ceasornic . Primavara in aprilie la cresterea temperaturii  larvele se trezesc din stadiul de hibernare si se transforma in nimfe, de regula in luna aprilie, ajungand in stadiul de adult foarte repede in luna Mai.

Ca si particularitate asupra culturilor de par acest daunator produce pagube insemnate distrugand pomii . Ataca livezile si planatiile in special daca  parul este plantat pe spalieri.

 

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU