Paduchele roz al parului (Epidiaspis betulae )

Scris de: Seceleanu Cristian

La Paduchele Roz al Parului indivizii de sex feminin se prezinta sub forma  cordiforme avand culori foarte diferite cum ar fi:, rosiatica uneori galben deschis spre rosiatic sau chiar  violet spre roscat , avand cu pigidiul de culoare portocalie . Au pe stigmele interioare intre  patru si sase  glande discoidale , iar pe cele posterioare au atat glande discoidale cat si tubulare . Pigidiul prezinta 2 lobi mediani si mai multe palete spaniforme, recurbate. Glandele care produc o substanta asemanatoare cu ceara se numesc „ceriere” si  sunt dispuse incinci 5 grupe compacte : opt si patrusprezece  ; douasprezece si saptesprezece; opt si douasprezece; douasprezece si saptesprezece ; opt si patrusprezece . Paduchele Roz al Parului are lungimea corpului cu marimi cuprinse intre : 1,3—1,5 milimetri.

Paduchii de sex feminin au scutul de culoare  brun-cenusie   si cu diametrul scutului cuprins intre 1,5 si 2.0  milimetri .

Paduchele Roz al Parului depune oua de culoare roza cu tenta violacee avand forma ovala reniforme sau uneori neregulate si foarte mici .Din oua ies larvele denumite si larve  primare care au forma  eliptica si culori asemanatoare oualor adica  roze-violacee, cu pigidiul de culoare portocalie . Larvele primare de Paduchele Roz al Parului au o lungimea a corpului foarte mica  aproximativ  0,2 milimetri .

Masculii de Paduchele Roz al Parului sunt de culoare mai mult violacee cu tenta usoara de roz avand culoarea ochilor neagra . Masculii au lungimea corpului de doar  0.25 milimetri .Iar scutul masculilor  este de culoare  alba  si alungita si prezinta niste creste in plan longitudinal .

  Pe scoarta pomilor infestati , in locurile in care sau adunat paduchii , se formeaza niste  depre¬siuni ,adancituri  iar pe ramurile atacate de acestia se produc deformari puternice degarnisindu-se de frunze si muguri ceea ce duce implicit la uscarea si  moartea crengilor pomului  .

Paduchele Roz al Parului se intalneste in toata tara noastra  incepand din zonele joase ca cea a  stepei si panain zonele mai inalte unde creste  bradul . Se intalneste mai des in silvostepa si in zonele in care predomina  padurilor de foioase . 

Paduchele Roz al Parului dupa cum ii suna si numele ataca cu precadere pomii de par , dar a fost intalnit foarte des si in livezile si plantatiile pomicole cu pomi de  prun si mar .

Ca si inmultire arere o singura generatie pe an.

Paduchele Roz al Parului  ierneaza  numai in stadiul de femela adultii de sex masculin murind .

La venirea primaverii dupa ce plantele pornesc in vegetatie femelele de paduche se trezesc din hibernare  si incep o perioada de hranire de 40 sau 45 de zile, femelele devin adulte, iar pe la mijlocul lunii mai incep sa depuna oua. Perioada de depunere a oulor sau cum mai este numita si perioada  ovipo¬zitara dureaza cam o luna  in decursul careia o singura femela de paduche poate depune panala 60 oua.

Perioada  de incubatie este foarte scurta de doar o saptaman in urma careia  apar larvele,asa numitele larve de prima varsta .Acestea  se fixeaza imediat  in crapaturile scoartei sau sub ritidom , unde incep sa se hranesca sugand seva lastarilor tineri . In acest stadiul de larva de prima varsta paduchele sta doar 20 si 30 de zile la capatul carora  larvele naparlesc si se transforma in larvele  de varsta a doua.

Larvele de varsta a doua se hranesc intre 20 si 25 de zile si  in a doua jumatate a lunii iulie se transforma in indivizi de paduche femele si masculi . Urmeaza evident o perioada de imperechere dupa care imediat toti masculii de Paduchele Roz al Parului mor . In schimb femelele Paduchele Roz al Parului incep si  se hranesc o perioada de aproape 2 luni de zile, apoi se pregatesc de iernare in scoarta coppacilor gazda unde hiberneaza  pana in primavara cand fiind deja fecundate si adulte incep si  depun oua .

Dupa Paduchele de San Jose, Paduchele Roz al Parului este cel mai primejdios daunator din familia coccidelor pentru pomul de  par .De regula nu formeaza focare, se intalneste cu precadere  in livezile de par  sau chiar si pe perii izolati din gradanile si gospodariile oamenilor in zona rurala sau urbana ori parcuri . Paduchele Roz al Parului este extrem de agresiv facand ravagii asupra pomului gazda ,ramurile acestuia incep si  se rasucesc si apoi se  deformeaza si in final  se usuca procesul continuand pana la uscarea completa a intregului pom .

Parul este cel mai atacat . Pe pomii de prun si pe mar, atacul nu are urmari atat de grave si capitale ca  la pomul de par.Iar dintre soiurile de pomi de peri , soiul de para „Cure” este preferatul paduchelui fiind cel mai atacat .

 

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU