Clestarul garoafelor (Tetrinychus urticae)

Scris de: Seceleanu Cristian

Clestarul garoafelor este present si la noi in tara in se¬rele de flori infestand  diferite specii de flori dar in special pe garoafe dupa cum ii spune si numele .Femela de clestar al garoafelor este de culoare galbena cu tenta usor roscata si are pete de culoare neagra pe spate de o parte si cealalta a corpului . Poate ajunge in lungime la 0,3-0,5 milimetri iar masculii sunt ceva mai mici de numai 0,2-0,3 milimetri .

Femela depune oua de forma sferica si usor transparent din care ies larve hexapode tot de culoare galbena cu mici pete negre.

Paianjenul se poate observa foarte usor la o observatie minutioasa dupa faptul ca frunzele si lastarii de garoafe infestati  capata niste pete albe cu tenta argintie iar frunzele de pe varful garoafelor sunt prinse intr-un  pa¬ienjenis  in care se afla adulti si larve laolalta.

Clestarul garoafelor in conditii de sera sau protejate poate avea foarte multe generatii pe an si anume 10-12 generatii , practic acesta se inmulteste continuu fiind prezent in toate serele de flori .

Fiecare generatie dezvoltandu-se intr-o perioada de numai 15-26 de zile functie de temperatura si factori ambientali. Paianjenul ierneaza numai in stadiul de femela adulta  in gunoaie sau sub bul¬garii de pamant in sol la 5-6 centimetri adancime ori in stratul de frunze cazute pe jos .

Dupa aparitie din locurile de iernare femela depune oua pe do¬sul frunzelor din care dupa 6-7 zileies larve.

Plantele infestate capata o culoare galbena a tesuturilor iar frunzele se pateaza devenind alb cu tenta argintie. 

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU