Paianjenul cepelor (Rhizoglyphus aeehinopus )

Scris de: Seceleanu Cristian

Paianjenul cepelor ,i se mai spune si clestarul cepelor si infesteaza bulbii adica cepele plantelor din clasa liliaceelor care sunt  depozitate infestate ca ceapa, prazul, gladiolele, lalelele,narcisele, radacinoase si tuberculi de cartofi in stare de putrefactie .

Paianjenii sunt de forma ovala avand 8 picioare adica sunt octopozi si de o culoare alba-fumuriu mur¬dara cu partea anterioara cafenie . Corpul este aco¬perit cu perisori  lungi si rari iar lungimea sa ajunge la 0,5-0,7 milimetri.

Femela depune oua de forma sferica si culoare alba din care ies larve hexapode de culoare tot alba usor translucide.

Cepele de flori infestate de acest daunator  putrezesc formand la suprafata niste pete de culoare  galbena- alburiesau verde datorita mucegaiurilor ce se dezvolta in urma atacului paianjenului .

Paianjenul cepelor este present in toata tara tara noastra traind pe cepele florilor si pe tesuturile plantelor in stare de descompunere. Isi face aparitia primavara in martie-aprilie cand temperaturile urca spre 7-8°C . Pana la maturitate  paianjenul in afara de stadiul de ou si larva hexapoda si prin 3 stadii de nimfa dupa care se transforma in adulti.

La bulbi, paianjenii se localizeaza intre solzi sau la baza lor producand rani pe care se dezvolta diferite bacterii si ciuperci parazite iar pagube mari sunt cand cepele sunt depozitate in locuri nepotrivite cum ar fi cele umede ce favorizeaza putrezirea cepelor.

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU