Gandacul 12 punctat al sparanghelului (Crioceris duodecempunctata)

Scris de: Seceleanu Cristian

Gandacul sparanghelului este prezent in toata tara noastra si mai frecvent in zona silvostepei si padurilor de foioase.Gandacul este de culoare roscat caramizie avand antene de culoare neagra  compuse din 11 articole. Elitrele au pe ele niste striatii  fine si cu cate  6 puncte pe fiecare dintre elitre in parte. Pronotul este globules  iar pe femurul, tibiile si toracele sunt  de culoare neagra. Gandacul Sparanghelului are dimensiuni cuprinse intre 6 – 7 milimetri lungime .

Larvele de gandac sunt de culoare galben deschis cu 2 placi cafenii pe protorace si cu niste perisori de culoare neagra pe tot corpul ce masoara intre 8 – 9 milimetri lungime.

Se poate observa primavara cand  varfurile tulpinilor de sparanghel din biloane sunt roase de gandaci  iar vara fructele sunt mancate de catre larvele acestora .

Gandacul sparanghelului este prezent in toata tara noastra si mai frecvent in zona silvostepei si padurilor de foioase iar  in conditiile climatice  din tara noastra poate avea doua generatii pe an: generatia de vara din aprilie pana in iulie si generatia de toamna din iulie pana in luna aprilie a anului urmator .

Generatia de vara provine din adultii generatie de toamana ce ies din locurile de iernare la venirea primaverii si incazirea temperaturilor de obicei in lunile aprilie-mai. In luna iunie cand infloreste sparanghelul adultii se imperecheaza si depun oua. Femela depune ouale izolat pe ramificatiile tulpinilor de sparanghel  unde sunt lipite cu ajutorul unei substante cleioase care se intareste la contact cu aerul. Ouale incubeaza in 10 – 12 zile si ies larvele care incep imediat sa se  hraneasca cu frunze si fructe de sparanghel. In acest stadiu ele raman cam 14-21 de zile dupa care intra in pamant  la o adancime de 5 -8 centimetri unde isi construiesc coconi de pamant in care se transforma in nimfa. Stadiul de nimfa este de 12-14 zile si astfel adultii generatiei de vara apar in luna iulie.

Generatia de toamna este data de adultii generatiei de vara care dupa  aparitie depun oua pe tulpini si pe ramuri. In luna august apar larvele generatiei de toamna care ajung la maturitate la sfarsitul lunii august si se transforma in nimfa in prima parte a lui septembrie si din care ies adultii catre sfarsitul lunii septembrie care insa nu ies din pamant ci raman si ierneaza pe loc  iar primavara urmatoare in luna aprilie ies din locurile de iernare si ciclul se reia de la capat.

Gandacul sparanghelului este monofag si produce pagube la culturile de sparanghel de consum cel cultivat in biloane cat sic el pentru samanta.

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU