Gargarita mazarii (Sitona lineatus)

Scris de: Seceleanu Cristian

Aceasta rasa de gargarita mazarii ataca plantele leguminoase perene si cele anuale , astfel primavara ea ataca mai intai lucerna si trifoiul si apoi cand rasare mazarea ,ataca plantele tinere  mancand frunzele marginal sub forma de adancituri semicirculare.

Gargarita mazarii are corpul de culoare cenusie usor  alungit cu pronotul scurt si robust avand puncte fine presarate pe el. Pe elitre are niste siruri de solzi asezati longitudinal de culoare  albicioasa  si cafenie iar pe pronot 3 dungi de culoare deschisa. Tibiile picioarelor sunt de culoare  roscat iar femurul este negru . Adultii pot atinge lungimi de 7 – 9 milimetri .

Femela depune oua de forma sferica avand culoarea galbena la inceput apoi devin negre si au in medie 0,25 milimetri lungime.

Larvele sunt apode de culoare alba cu capul galben sau cafeniu si masoara in lungime intre 6-7 milimetri.

 Se pot observa atunci cand ataca mazarea dupa felul in care sunt mancate frunzele acestea fiind  mancate numai pe margini.

In conditiile din tara noastra gargarita are o singura generatie pe an. Ea ierneaza in pamant sub sau in gunoaie de unde isi face apritia  primavara la sfarsitul lunii martie cand timpul se incalzeste. Imediat dupa aparitie  garga¬ritele incep si se hranesc cu frunze de mazare sau de lucerna iar in luna aprilie cand temperatura ajunge la peste 12 °C  gargaritele se imperecheaza si depun oua. Femela depune ouale izolat pe lastari, frunze sau direct pe sol. O femela poate depune in medie 75-90 de oua in perioada ovipozitara ce tine din iunie pana in iulie iulie. Ouale incubeaza dupa 12-18 zile si ies  larvele care patrund in pamant la radacinile plantelor de mazare  unde se hranesc cu nodozitatile acestora.

Catre sfarsitul lunii iunie-inceputul lunii iulie  larvele ajung la maturitate si se transforma in nimfa iar catre sfarsitul lunii iulie devin adulti. In stadiul de larva raman timp de aproximativ 40 de zile iar cel de nimfa 12-18  zile. Adultii de gargarita la acesta rasa de gargarite se hranesc cu frunzele leguminoaselor pana toamna tarziu  cand se retrag pentru iernare in sol sau in gunoaie.

Gargarita ierneaza uneori si in stadiul de larva ,atunci cand au iesit din ou tarziu toamana in august si nu mai au timp sa parcurga toate etapele astfel incat raman si ierneaza la nivelul radacinilor. Prima¬vara ele devin mature si se transforma in nimfe si apoi devin adulti.

Aceasta rasa de gargarita mazarii este polifaga si ataca plantele leguminoase perene si anuale cand infestarea este puternica frunzele pot fi complet distruse neramanand decat nervurile groase.Catre toamna dupa ce mazarea se recolteaza, gargaritele cauta din nou plantele lucerniere si trifoisti unde se hranesc pana cand timpul se raceste.

Larvele gargaritei ataca nodozitatile si radacinile de mazare din care cau¬za plantele se ingalbenesc iar la culturile de lucerniere plantele nu mai cresc si  coasa a doua si a treia pot fi intarziate iar lucerna de samanta poate fi compromisa total . 

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU