Musculita alba de sera (Trialeurodes vapporarium)

Scris de: Seceleanu Cristian

Musculita alba de sera dupa cum ii spune si numele este prezenta in tara noastra si traieste in sere si solaria  iar vara poate iesi si afara in cul¬turile din jurul serelor.

Adultii de musculita alba au culoarea galben deschis cu aripi de culoare alba si cu ochii negri . Ating in lungime numai 2-2,2 milimetri .

Femela depune oua de culoare verde galbui iar in timp devin verzi si aproape de ecloziune se inchid la culoare si devin negre .Ouale sunt foarte mici de numai 0,2 milimetri .

Din oua ies larvele care sunt galbene avand forma eliptica putin  turtite in plan dorso-ventral si  avand in jurul corpului spini filiformi . Lungimea corpului la larva de musculita alba este de numai 0,6-0,8 milimetri .Din larve apare nimfa care la fel este  galben deschis de culoare cu forma eliptica  si la fel turtita dorso-ventral.

Se poate observa cu ochiul liber in sere si solaria asezate pe dosul frunzelor plantelor de sera si culturilor fortate de legume in perioada de vegetatie larvele, nimfele si adultii de musculita. Din cauza atacului tesuturile platei se decoloreaza, se incep sa se ingalbeneasca si apoi se usuca .

Musculita alba de sera la noi in tara are 4 generatii pe an inmultindu-se fara intrerupere in tot cursul anului  in conditii optime de temperatura. Adultii stau pe dosul frunzelor unde se imperecheaza si depun oua. O femela depune in cam 10-15 oua asezate in forma de cerc pe dosul frunzelor iar in intreaga perioada ovipozitara, care dureaza 1 luna de zile poate depune 100-200 de oua . Ouale incubeaza in 10-12 zile si apoi apar larvele. 

Larva are trei perioade de crestere ,stadiul larvar de prima varsta dureaza 12-14 zile  cel de varsta a II a 10-12  zile si cel de varsta a III-a 20-22 de  zile, dupa care se transforma in nimfe. In total stadiul larvar la musculita alba tine 40-45 de zile iar cel de nimfa 18-20 de zile.

Larvele musculitei albe sunt polifage si pot sa atace tot felul de plante de sera flori, legume si alte culturi fortate .

Dintre culturile fortate musculitele prefera rosiile, ardeii, cas¬travetii, vinetele .

Atacul musculitei atrage dupa sine formarea fumaginei, ca urmare a dejectiilor  produse de larve si pe care se dezvolta sporii ciupercii ce da nastere la fumagina  cu numele Capnodium salicinum.

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU