Paduchele negru al sfeclei (Doralis fabae)

Scris de: Seceleanu Cristian

Paduchele negru la sfeclei este prezenta in toata tara noastra cu  o frecventa mai mare in zona stepei, silvostepei si padurii de stejar din zona ardealului acolo unde sfecla se cultiva pe scara larga.

Femela are forma globuloase de culoare neagra spre verzui sau doar negra avand antene scurte ce masoara sub 2/3 din lungi¬mea corpului si compuse din 6 articole .

Are picioare scurte cu femurul de culoare cafenie si cu tarsele negre.Tibiile sunt galben deschis iar coada de forma  conica, scurta si ceva mai groasa . Corpul la adult masoara cam 2- 2,4 milimetri lungime.

Femela este aripata cu capul si toracele de culoare neagra-lucioasa  iar pantecul de culoare neagra cu reflexe metalice verzi . Picioarele femelei sunt de culoare neagra cu femu¬rul celor anterioare mai deschis iar antenele tot negre ceva mai scurte decat corpul  fiind compuse din 6 articole. Femela are lungimea corpului cuprinsa intre 2-2,2 milimetri .

Paduchele ataca plantele care capata un aspect characteristic avand frunze rasucite sau deformate  iar pe seminceri se aseaza colonii numeroase de paduchi .

Ciclul biologic este de tip holociclic dioic astfel paduchele se dezvolta pe doua feluri de plante ;unul de tip lemons cum ar fi planta de vonicer : Evonymus europaeus  si alt ape plante ierboase ca : sfecla, bob sau mac .

Toamna tarziu in  octombrie si noiembrie  femelele de tip sexuat depun cate 7-8  oua de iarna pe scoarta ramurilor de vonicer  din care pri¬mavara la incalzirea vremii rezulta matca de tip fundatrix si alte doua generatii de paduchi neari¬pati de tip fundatrigene . In coloniile ultimei generatii apar femelele aripate “migrins alatae”  care migreaza de pe vonicer pe diferite specii de plante ierboase ca :sfecla, bobs au  mac sip e care odata ajunse dau nastere la mai multe generatii de female virginogene . Forma de paduche aripata –sexupare  ce ia nastere in coloniile ultimei generatii de paduchi nearipati se intoarce pe vonicer pe care da nastere la o generatie de paduchi sexuati tipul –sexuales  care dupa imperechere depun cate 7-8 oua de iarna  pe scoarta ramurilor de vonicer. Intr-un singur an padu¬chele negru al sfeclei poate avea 7 -8  generatii .

Paduchele negru al sfeclei este polifag si poate infesta pana la 200 de specii de plante cultivate si spontane dintre care sfecla, bobul, macul si hrisca sunt cele mai atacate. 

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU