Fluturele alb al salciei (Stilpnotia salicis)

Scris de: Seceleanu Cristian

Fluturele alb al salciei se intalneste in toata tara noastra dar are  o frecventa mai mare in zona silvostepei si stepei unde produce pagube mari la plop si salcie.

Fluturii sunt de culoare alba avand antene cafenii roscate si cu picioarele patate in culoarea neagra.Poate atinge la deschiderea aripilor dimensiuni de 50 de milimetri .

Femela dpune oua de culoare verde deschis cu suprafata lucioasa si acoperite cu o substanta cleioasa de culoare alb verzuie.

Omizile ce ies din oua au culoarea fumuriu spre galben deschis cu capul de culoare cafenie si cu o banda galbena pe ambele laturi ale corpului.Pe dosul fiecarui segment al corpului au o pata alba si niste negii de culoare rosie cu peri de asemenea rosii. Poate atinge in lungime cam 40- 45 milimetri.

Din omizi rezulta crisalidele care sunt de culoare cafeniu inchis spre negru  acoperite cu perisori de culoare galben deschis si masoara cam 25 milimetri in lungime.

 Daunatorul se poate observa relative usor primavera  in mai-iunie  in coroana plopilor si salciilor infestate sub forma de omizi ale fluturelui alb al salciei care se hranesc distrugand frunzele.

Frunzele atacate au limbul mancat incepand de la margine catre mijloc. In perioade cu invazii puternice din frunze nu ramane decat nervura si petiolul .

Fluturele alb al salciei este present pe teritoriul tarii noastre si are o singura generatie pe an.

Astfel fluturii ies de obicei  in iunie si inceputul lunii iulie si dupa aparitie pe timpul zilei ei stau ascunsi pe dosul frunzelor sau pe scoarta arborilor  iar la lasarea serii si noaptea zboara. Zborul e greoi si lent si pe distante mici  in jurul pomilor infestati de omizile lor. Perioada de zbor dureaza aproape o luna de zile.

Dupa numai cateva zile de la aparitie fluturele devine matur sexual si se imperecheaza dupa care femelele incep sa depuna ouale .

Ouale sunt depuse in grupe pe frunze sau pe ramuri si sunt acoperite cu o substanta cleioasa de culoare alba translucida .

         O singura femela poate depune intre 40-60 de oua intr-o singura grupa sip e intreaga perioada  pe¬rioada ovipozitara care dureaza 14-21 de zile poate depune circa 180-200 de  oua. 

         Fluturele alb al salciei ierneaza numai in stadiul de ou iar primavera la cresterea tempearturilor  in luna mai dupa o perioada de incubatie de 14-21 de zile, din oua apar omizile  care incep imediat sa se hraneasca cu frunze de salcie sau plop.

In acest stadiu de omida ramane 1 luna de zile timp in care au loc mai multe naparliri si  ajung la completa lor dezvoltare. Dupa ultima naparlire omizile se ascund in locuri ferite intre ramurile subtiri sau intre petiolul frunzelo, unde isi tes coconi de matase alba avand o tesatura rara si  in care se transforma in crisalide.

Stadiul de crisalida dureaza 12-14 zile si in functie de tempera¬tura in iunie-inceputul lunii iulie  dupa pe¬rioada de nimfoza apar fluturii, care incep si se imperecheaza imediat iar apoi depun ouale.

Fluturele alb al salciei este endemic in toata tara noastra. Omizile sunt foarte lacome si  ataca diferite specii de plop si salcie totusi  plopul este mai  preferat decat salcia iar dintre speciile de plop  omizile prefera plopul piramidal.

In anii de invazie cand iernile sunt blande si nu ii distrug omizile produc defolieri  in masa a coroanei plopilor.

Defolierile incep de regula de la ramurile de pe poalele coroanei adica de la inaltimea la care a avut loc zborul in masa a fluturilor si se continua catre varf. Datorita acestui fenomen, partea inferioara a coroanei apare desfrunzita, iar cea superioara verde.

Cand coroana plopilor este in intregime desfrunzita ramurile incep sa se usuce de obicei de la baza catre varf.

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU