Viermele cepei si usturoiului (Inguillulina dipsaci)

Scris de: Seceleanu Cristian

Viermele cepei si usturoiului este prezent in toata tara noastra dar mai frecvent in zona  Banat, Crisana si Transilvania unde ceapa si usturoiul se cultiva pe suprafete mari si in special in zonele  legumicole unde nu se practica o agricultura organizata si nu se face o rotatie regulata a culturilor. Viermele cepei si usturoiului are un corp de culoare alba cateodata chiar incolor usor transparent foarte subtire si viermiform.Are tegumentul striat in plan transversal si ambele extremitati ne¬tede. Femela are orificiul bucal echipat cu 6 lobi mici si cu un spin conic cu 3 protuberante bazale vizibile. Masculul are la partea posterioara 2 spini chitinosi iar lungimea corpului nu depaseste 1,4 -1,7 milimetri.

Femela depune oua de forma sferica ca si adultii translucid–transparente din care ies larve la fel de transparente foarte subtiri si lungi de numai 0,6-0,7 milimetri .

Prezenta viermelui la ceapa se observa prin faptul ca plantele infestate se ingroase si se deformeaza in zona bulbilor iar frunzele devin groase si de culoare verde deschis pentru ca ulterior sa se ingalbeneasca si sa ramana scurte  iar invelisul exterior crapa sub presiunea foilor din interior care inca incearca sa creasca.

Daca atacul se produce mai tarziu acestea au o infatisare sanatoasa insa pe bulbi au pete albe la inceput apoi brune si in cele din urma cenusii. Solzii de la exterior crapa, intre ei apar spatii goale, iar solzii din interior se indoaie si ies adesea prin aceste crapaturi. Dupa recoltare si in timpul pastrarii ceapa atacata se strica deoarece conti¬nutul in azot scade  apoi se usuca.

La usturoiul infestat prezenta viermelui face ca acesta sa stagneze in dezvoltare frunzele se ingroasa si se ingalbenesc apoi se usuca iar radacinile si discul cade.Bulbii de usturoi desprind usor  iar capatana miroase puternic a usturoi deoarece tesuturile sunt afectate si mirosul practic iese din interior.

Viermele cepei si usturoiului este prezent in toata tara noastra dar mai frecvent in zona  Banat, Crisana si Transilvania unde ceapa si usturoiul se cultiva pe suprafete mari si in special in zonele  legumicole unde nu se practica o agricultura organizata si nu se face o rotatie regulata a culturilor si in conditiile climatice din tara noastra poate dezvolta intre 4 si 6 generatii pe an.

Viermele ierneaza in toate cele trei stadia ,adica atat de ou cat si de larva si adult ascuns in bulbii de ceapa si usturoi ori in tulpinele si radacinile de trifoi si gramane sau chiat in frunzelor cazute pe sol.

La venirea primaverii cand timpul se incalzeste larva migreaza spre plantele tinere de ceapa si usturoi si patrunde in parenchimul lor prin lezi¬uni sau prin stomata  apoi trec si se fixeaza in celulele tesuturilor unde se hranesc.

In acest stadiu larva ramane 22-24 de zile pana ajung la maturiate si se transforma in indivizi de sex masculin si feminin. Femelele si masculii se imperecheaza si depun oua in partile atacate ale plantelor care incubeaza cam 9-10 zile si apoi apar larvele.Imediat dupa iesirea din ou larva ataca tesuturile fragede, provocand intarirea celulelor  datorita unei substante secretata de aceste larve.

Primavara dupa semanarea arpagicului  larvele ies din pamant si se localizeaza in frunzele tinere ale plantelor de ceapa.

Viermele cepei si usturoiului infesteaza ceapa si ustu¬roiul dar si serie de bulbi, tuberculi, rizomi de legume sau flori si chiar plante din clasa gramineelor .

Ceapa tanara din arpagic odata infestata  creste deformat iar cea din samanta poarta viermii in ea daca provine din arpagic atacat acestia putand trece chiar in samanta astfel incat in cazuri de invazii puternica productia de ceapa si usturoi poate sa scada cu 50-60 %.

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU