Viermele radacinilor (Heterodera marioni)

Scris de: Seceleanu Cristian

Inguillule de la racine, Wurzelgallenalchen, The Root-knot Nematode.

Viermele radacinilor este un daunator caracteristic culturilor fortate din sere si solaria si este prezent in tara noastra acolo unde culturile protejate sunt facute pe suprafete mari .Femela de viermele radacinilor este de culoare alba usor translucida avand suprafata lucioasa cu striatii asezate transversal avand o forma scurta si bondoaca ca o butelie . Masculii au forma cilindrica si sunt de culoare alba fiind subtiri si lungi . Tegumentul este prevazut cu striatii asezate transversal  si cu cate 2 carlige de materie chitinoasa situate la partea posterioara.Viermele poate atinge dimensiuni cuprinse intre 0,5 – 1,2 milimetri lungime.

Femela depune oua translucide cu forma sferica iar larvele ce ies din oua sunt de forma  cilindrica aproape transparente fiind lungi si subtiri.Cavitate bucala are un  spin scurt si  trilobat la baza.

Plantele atacate de vierme dezvolta pe radacini niste nodozitati care pot ajunge de dimensiunea unei nuci .

In conditiile naturale de clima din tara noastra acest vierme nu este atat de daunator iar pagubele produse sunt foarte mici in comparative cu alti daunatori .

Viermele radacinilor ierneaza numai in stadiul de ou si la venirea primaverii cand temperature creste si oadata cu pornirea vegetatiei apar larvele.

Dupa aparitie larvele trec din pamant si intra in radacini de obicei pe la varful lor si se localizeaza in scoarta in apropierea ectodermului  orientandu-se cu capul catre cilindrul central. In timpul procesului de hranire larvele eli¬mina o secretie care provoaca hipertrofia tesuturilor plantei sub forma unor nodozitati sau cum se spune “ gale “ ori  „nectarii". Nodozitatile sunt inconjurate de niste vase care au rolul de a hrani „nectariile". Celulele nodozitatilor sunt malformate si ajung sa masoare destul de mult in dimensiuni si o singura celula poate avea mai multe nuclee .

Datorita atacului virmelui vasele libero-lemnoase pier iar  circulatia hranei in tesuturi este sistata lucru care faca ca planta atacata sa se deshidrateza.

In gale larvele stau bine protejate fata de conditii nefavorabile ale mediului exterior si naparlesc rezultand al treilea stadiu larvar, dupa care are loc alta  naparlire si se trece la al patrulea stadiu larvar. In stadiul al IV-lea larva este mai scurta usor latita avand coada redusa si bulbul mai crescut .

In acest stadiu ,a IV-lea incepe diferentierea indivizilor pe sexe ca masculi si female.

Stadiul larvar al viermelui  este de 14-21 de zile . Abia dupa a V a naparlire apar adultii care sunt apoi capabili sa se re¬produca.

O singura femela de vierme poate depune intr-o perioada ovipozitara intre 500-800 de oua ce sunt depuse in oteci in pamant sau in tesuturile plantei infestate. Otecile sunt formatiuni cleioase ,gelatinoase care in interiorul lor contin ouale .Acestea incubeaza in 8-10 zile dupa care ies larvele ,acestea naparlind de fapt prima data in interiorul oului deja .

Larva abia iesita din ou poarta numel de larva de invazie si este foarte mica de numai 0,3-0,5 milimetri lungime.

Cand masculii lipsesc viermele radacinilor se poate inmulti si partenogenetic.

Viermele este polifag si ataca foarte multe  specii de plante  dintre care :tomatele,ardeiul ,castravetele .

Din cauza atacului, radacinile se umfla sub forma unor nodozitati  ce pot ajunge pana la marimea unei nuci .

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU