Tetranychus Urticae (paianjenul-rosu-comun)

Scris de: Seceleanu Cristian

Acarienii roÅŸii comuni sunt răspândiÅ£i în aproape toată lumea. Acarienii pot fi găsiÅ£i în apropierea plantelor gazdă, care sunt erbacee, precum urzica, căpÅŸunile, fasolea, castraveÅ£ii etc, dar ÅŸi pe peste 100 de specii de plante fructifere, leguminoase ÅŸi ornamentale.

Femelele au aproximativ 0,6 mm lungime, iar masculii în jur de 0,35 mm; corpul este de culoare galben deschis, având două pete mari ÅŸi negre pe spate; femelele care iernează au o culoare portocaliu — roÅŸie; insectele adulte posedă 4 perechi de picioare; larvele au 0,15-0,35 mm lungime ÅŸi sunt de culoare gălbuie; larvele mai mature prezintă deja pe spate cele două pete închise la culoare, specifice speciei; în primul stadiu larvar au doar 3 perechi de picioare.

Femelele, care s-au reprodus deja din toamnă, iernează în locuri ferite, sub scoarÅ£a copacilor sau pe sol sub grămezi de frunze sau paie, ÅŸi de multe ori pentru această perioadă se grupează mai mulÅ£i acarieni într-o pânză comună. Imediat ce la începutul anului următor temperaturile ajung suficient de ridicate, femelele se deplasează ÅŸi pătrund în stratul de vegetaÅ£ie, aÅŸezându-se deseori pe urzici. Fiecare femelă depune aproximativ 60-120 de ouă rotunde, transparente, de culoare galben — verzui, care sunt aÅŸezate pe partea inferioară a frunzelor. Ouăle devin după ceva timp portocalii. Din ouăle nefecundate eclozează masculii, iar din cele fecundate ies după 3-4 săptămâni femelele. In funcÅ£ie de temperatura mediului înconjurător pot apărea 4-10 generaÅ£ii pe an, ceea ce înseamnă că în condiÅ£ii optime (perioade calde ÅŸi uscate, bogate în vegetaÅ£ie), specia tinde către înmulÅ£ire în masă.

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU