Galbeaza (Fasciola hepatica)

Scris de: Seceleanu Cristian

TAGURI

Adultul traieste in ficatul oilor sau al caprioarelor. Ouale sint date afara odata  cu baliga animalelor. Daca ajunge la ele o picatura de ploaie ori  chiar de roua, din ou repede se dezvolta o larva libera,cu trupul acoperit cu cili marunti, ce o fac sa se poata misca in apa.Larva aceasta se numeste miracidium Are intestin, gura, ventuza numite -Metacercari .Daca intilneste un mic melc (Limnaea), larva intra in trupul lui. Acolo pierde gura, ia forma unei besici (sporochist) in interiorul careia se formeaza larve cu alta infatisare, numite redii, dupa numele invatatului italian Francesco Redi ( 1697), care le-a descoperit.

Nu devin libere, ci stau in launtrul melcului, caci in corpul lor lungaret iau nastere alte forme mai mici, cu un trup umflat avind ventuza, tub digestiv, iar la capatul inferior o coada lunga. Sub aceasta infatisare (Cercarii) ies din trupul melcului, duc o bucata de vreme, pe timp calduros, o viata libera si apoi se inchisteaza, lipindu-se de frunza unei buruieni de pe mal. Oaia, pascind iarba, inghite si chisturile de cercarii in stomacul oii, Cercaria iese din inchisoarea ei, strabate mucoasa subtire a intestinului, intra in singe, ajunge in canalele fierii si devine adult .In stadiul adult, Fasciola hepatica se hraneste cu singe si tesut hepatic .

Daca au intrat putine in trupul oaiei, aceasta nu se prea simte. A inghitit mai multe, dupa vreo 2 luni, slabeste vazind cu ochii, nu mai maninca, pina ce piere in anii ploiosi boala este foarte raspindita si, ce e mai rau, e fara leac.

Nici omul nu este scutit, pe aiurea, de asemenea soiuri de viermi paraziti, din neamul galbezei.

 

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU