Cordeaua sau Panglica ,Tenia (Taenia solium)

Scris de: Seceleanu Cristian

Cestodele sint viermi in forma de panglica, paraziti; aduc multe stricaciuni.

Cel mai cunoscut este cel mai obisnuit oaspete nepoftit la om: Cordeaua sau Panglica (Taenia solium), lung uneori si de 4 metri. De fapt nu e viermele intreg acesta, ci un soi de colonie . Trupul e format din mai multe si numeroase bucati, care au oarecare individualitate. Cel dintii e ca o maciuca mica. I se spune pe nedrept cap (Scolex). De fapt e partea inzestrata cu carlige si ventuze, cu care se prinde de mucoasa incretita a intestinului subtire. Dupa el vin inele (proglotizi), cu specialitatea inmultirii. Traind in mediul hranitor al sucului intestinal pregatit pentru om, n-au nevoie nici de gura, nici de tub digestiv. Hrana trece prin inele si-l hraneste. Numarul inelelor poate ajunge si pina la 800. Cind ouale acestea au ajuns mature, inelele se dezlipesc si sint date afara o data eu necurateniile omului. Cum e mai mult obiceiul la noi, la tara, omul se pune unde se intimpla. Porcii nu sint animale care sa aleaga hrana. Si astfel din necurateniile omului, ouale de panglica sint inghitite de porc, in stomacul caruia din oua ies puii. Mici si cu doua cirlige la un capat, trec in singe si se opresc undeva, de obicei in ficat, plamini, dar si in muschi. Acolo se transforma, capata infatisarea unei besicute albicioase, in care sta ascuns insa capul viitoarei panglici. Omul maninca jambon crud, friptura in singe din carnea porcului cu panglici

Ajunsa in stomacul omului, pielita ce invaluie puiul se distruge; iar acesta trece in intestinul subtire,se prinde de incretiturile mucoasei, se hraneste, da inel dupa inel. In fiecare inel s-a putut numara si 50 000 de ousoare. Un ou poate lepada si 40 000 000 de oua. Noroc ca ouale azvirlite cu necurateniile omului sint spalate de ploi, arse de soare; putrezesc multe pina ce unul din ele trece in trupul unui porc. Altfel s-ar imbolnavi toti oamenii de panglica.

Panglica e un oaspete nu tocmai placut. Sint medicamente prin care poate fi data afara. Dupa un post de 24 ore, iei un extract de feriga. Se vede ca nu e pe placul animalului. Se zvircoleste, provoaca zvircoliri si din partea intestinului. La cele din urma viermele e dat afara. Trebuie insa multa bagare de seama. Nu scapi de tenie decit daca a fost dat afara si capul cit o gamalie.

Sint numeroase soiuri de panglici care traiesc in intestinul omului, luate de la diferite animale.

Corpul teniei este format din 3 regiuni: capul, prevazut cu organe de fixare, gitul (zona de crestere) si strobilul, format din proglote.

Fiecare proglot contine un aparat genital hermafrodit. A existat parerea ca proglotele reprezinta indivizi ai unei colonii, dar cercetarile au infirmat acest lucru.

Tenia are un sistem nervos si unul excretor care strabat intreg strobilul, iar proglotele mor repede dupa separarea lor. Deci, proglotele nu sint indivizi, ci numai niste repetari ale aparatului genital hermafrodit care asigura fecunditatea.

 

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU