Delfinii

Scris de: Seceleanu Cristian

Delfinii fac parte din Ordinul Cetacea -Subordinul Odontocetacea (Cetacee cu dinti ).
Speciile din Marea Neagra fiind incadrate in 2 familii :Delphinidae (Delphinus si Turiops ) si Phocaenidae (Phocaena)
Delfinii, din a doua categorie, sint mai numerosi. Traind in larg au fost lasati in pace pina-n anii din urma, cind incep sa fie pescuiti pentru grasimea lor (probabil din lipsa balenelor care au fost duse in pragul disparitiei).
Fac placerea calatorilor, in drumul de la Constanta la Constantinopol (Istanbul) in grupe de 4 — 5 indivizi, dau mereu tircoale vaporului, jucindu-se ca niste copii, asteptind ca sa le cada ceva hrana mai deosebita decit cea pe care o au ei in apa. Acum se afunda, acum se dau pe o coasta, acum sar deasupra apei si deodata, parca s-ar minia, se fac nevazuti in larg.
Au si o infatisare dragalasa, cu ochii mici, vioi, cu trupul mladios si gra¬sun, acoperit cu o piele negrie. Sint hrapareti, dar nu lacomi.
Au de altfel de unde sa se sature. Le da mina sa-si duca viata numai in sarituri de veselie, pentru ca nu le lipseste nimic. Cine poate sa-i atace, cind ei sint imparatii Marii Negre ? Cel mult cite un peste cu botul ca o spada poate sa le sparga burta. Incolo, isi duc viata fara griji, de aceea, dupa spusa marinarilor, traiesc si o suta de ani. Mai ales in Marea Neagra nimeni nu-i vina inainte, macar ca de pe vremea Romanilor ficatul de delfin tinea locul chininei impotriva frigurilor. Nu-i prea vineaza oamenii, poate si dintr-un punct de vedere sentimental, desi sentimentele nu prea joaca mare rol cind e vorba de cistig. La toate popoarele, delfinul se bucura de o mare dragoste. Dintre vietuitoarele marilor este cel mai des cintat de poeti, poate si in amintirea legendei ca poetul grec Ario (veacul 7 i.e.n.) a scapat de la inec pe spinarea unui delfin, ademenit de cintecul poetului.
In Marea Neagra traiesc trei soiuri de delfini, deosebiti prin infatisare.

Marsuinul  numit popular porc-de-mare, Phocaena phocaena face parte din alta familie decit cea a delfinilor si anume Phocaenidae. Pentru Marea Neagra este caracteristica Phocaena  relicta  .

a)    Marsuinii (Phocaena phocaena), obisnuiti in Marea Mediterana, au trecut si in Marea Neagra, intra mai ales in urma scrumbiilor si a sardelelor, cind acestea calatoresc catre nord, spre Crimeea. in drumul lor se abat uneori si prin apropiere de Constanta. Sint de o lacomie fara pereche.
b)    Mai rar se zareste Tursiops truncatus, lung si de 5 metri, ca un enorm chiscar, cu botul scurt si fruntea bombata. inoata ca o zvirluga.
c)    Cel mai obisnuit in apele noastre este delfinul-comun (Delphinus delphis), dupa care s-a luat si marca Dobrogei. Se recunoaste prin botul lung, ascutit, cu multi dinti ascutiti, conici, mai toti la fel, care se imbuca unii in altii ca dintii de la doua roti dintate. Fruntea tesita, da animalului o infatisare mult asemanatoare unui peste, mai ales ca are si o inotatoare pe spate ca si la coada. Membrele de dinainte au forma de lopeti. Cele dindarat au disparut.

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU