Foca-patata (Monachus albiventer)

Scris de: Seceleanu Cristian

Dintre neamurile focii, una singura s-a ratacit prin Marea Neagra.

Este  foca-patata  (Monachus albiventer). Traieste in cirduri mai numeroase prin Oceanul Atlantic, pe linga insulele Madeira si Canare si prin  Marea Mediterana s-a avinturat si in Marea Neagra .

Rar se vad, caci se tin ascunse, unde gasesc liniste. Sint ca niste sihastre; numarul lor se tot imputineaza, deoarece pescarii nu o crutau, macar ca nu au ce face cu carnea ei ori din greseala se prind in plase .

Dr. Grigore Antipa citeaza ca o asemenea foca s-a prins, in chirligele pentru morun de la Sf. Gheorghe, in 1913 s-a prins alta in cirmacele dintre Sf. Gheorghe si Portita Razelmului. Pescarii le inchid drumul prin plase si le prind uneori aruncindu-le un lat de git. Chiar granicerii cind le zareau, le luau la tinta. Astazi sint ocrotite prin lege, caci fac parte din rezervatiile naturii.

E una din focile mari, avind si 2,5 m lungime. Trupul grasun e acoperit cu par scurt,pe pintece albicios. Macar ca traieste in Mediterana, deci in Marea tarilor calde din cauza ca se tine ascunsa, retrasa in locurile putin umblate, obiceiurile ei sint aproape necunoscute.

Se minie usor si atacata e rea. Foca prinsa la Gura Zatonului, cind au scos-o pescarii din cirlige, a rupt cu dintii ascutiti si zdraveni marginea lotcii si a ranit un pescar.

Altfel, luata cu binisorul, crescuta de mica, se domesticeste lesne si era odata expusa in Anglia, la menajeriile de iarmaroace, drept Ě°estele vorbitorŰ si saltimbac .

Poate fi intalnita foarte rar uneori numai in zona Capului KaliaKra -Bulgaria .

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU