Clestarul fainei (Tyroglyphus farinae)

Scris de: Seceleanu Cristian

Clestarul fainei sau mai cunoscut sub numele de paianjenul fainei  este present pe teritoriul tarii noastre traind de regula in mai toate spatiile in care sunt depozitate produse agroalimentare ca : ma¬gazii, silozuri, baze receptie, mori sau camari de alimente.

Paianjenul are un corp de forma ovala si culoare alb spre bej ,corpul este acoperit cu perisori avand partea din spate ca un trunchi si cu piesele bucale si picioarele de culoare cafenie sau brun-roscat. Pereche de picioare din fata la indivizii masculi este foarte ingrosata avand partea inferioara a femurelor prevazuta cu cate o excrescenta  in forma de dinte.

Perisorii care acopera partea din spate a corpului sunt mai rari dar mai lungi decit jumatatea corpului. Indivizii de ambele sexe au cate un canal transversal intre perechea a doua si a treia de picioare iar masculul prezinta in plus si doua ventuze de forma rotunda pe partea inferioara si inspre varful abdomenului . Paianjenii ating marimi de 0,5 milimetri ,femelele fiind de regula ceva mai mari decat masculii .

Depun oua de forma ovala si culoare alb laptoasa de numai o zecime de milimetru lungime din care ies larve de culoare alb-galbui care sunt  hexapode.

Hipopusul este de forma ovala cu abdomenul mai turtit si avand partea din spate ceva mai bombata.Aparatul bucal este zdravan dar rudimentar .Piocarele sunt scurte iar corpul acoperit cu un invelis tare ,chitinos .Abdomenul are niste de ventuze in apro¬pierea picioarelor din spate .

Ataca boabele de grau la care mananca embrionul sapand caverne in interior unde paianjenii se hranesc cu endospermul semintei din samanta neramanand decat coaja.

Faina infestate isi schimba culoarea din alb in alb galbui uneori cenusiu si capata miros si gust neplacut din care cauza este compromisa pentru industria de panificatie .

Clestarul fainei sau mai cunoscut sub numele de paianjenul fainei  este present pe teritoriul tarii noastre traind de regula in mai toate spatiile in care sunt depozitate produse agroalimentare ca : ma¬gazii, silozuri, baze receptie, mori sau camari de alimente si in tara noastra are mai multe generatii pe an.

La venirea primaverii cand temperatura din spatiile de depozitare se ridica peste 10° C, paianjenii isi fac aparitia si incep sa se hra¬neasca. La numai doua zile de la aparitie se imperecheaza si la alte doua zile femela depune in medie 3-4 oua pe zip e care le aseaza pe boabele de cereal sau pe suprafata fainei .

O singura femela depune in decursul unei perioade ovipozitare intre 25-35 de oua care incubeaza in 5-8 zile si isi fac aparitia larvele. Acestea incep imediat sa se hraneasca si dupa 5-6 zile de hranire devin imobile pentru 2-3 zile timp in care naparlesc si se transforma in nimfa de prima varsta. In acest stadiu daca paianjenul fainei intalneste conditii neprielnice de trai si inmultire atunci se transforma in hipopus.Hipopus-ul este un stadiu al clestarului in care devine foarte rezistent la uscaciune si temperature negative . Daca mediul intruneste conditii favorabile de dezvoltare paianjenii dupa o perioada de hranire de 9-10  zile se transforma din nimfa de prima varsta  in nimfa de varsta a doua acre este mobila.

Nimfa propiu-zisa adica cea mobile dupa o perioada de hranire de 10-12 zile se transforma in adult .

Clestarul fainei este un daunator polifag si foarte daunator fainei si cerealelor depozitate. El poate ataca atat boabele cerealelor, semintele de canepa, in, floarea soarelui, legumele cat si  si fruc¬tele uscate, pastele fainoase si alte derivate. Prefera faina si apoi boa¬bele de grau, secara si hrisca. Semintele de in si de canepa fiind cel  mai putin atacate.

Spatiile de depozitare pot fi infestate de clestari, prin rozatoare care ii transporta pe corpul lor in blana, prin pasari si in special prin vrabii pe penajul lor, prin apa, vant, aparate si masini de conditionare (selectoare, trioare,conbine, elevatoare, prin gozura rezultata la trioare.

Infestarea produselor depozitate are loc in special cand umiditatea lor creste.

S-a stabilit ca temperaturile peste 40°C produc pieirea clestarilor 

Boabele cerealelor, atacate de paianjeni sunt improprii pentru hrana omului si animalelor, deoarece prin numarul lor mare paianjenii produc perturbari in organism.

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU