Gandacul rosu al lucernei (Phytodecta formicata)

Scris de: Seceleanu Cristian

Gandacul Rosu al lucernei este prezent pe tot teritoriul tarii noastre cu precadere insa este mai des intalnit in zonele de stepa si silvostepa . In zonele in care predomina padurile de foioase ca cele de stejar sau fag prezenta gandacului este mult mai mica .Gandacul rosu are forma ovala cu spatele bombat. Are un cap negru cu 2 puncte roscat-caramizii si pronotul de culoare caramizie cu 2 pete negre. Elitrele sunt roscat-caramizii si prezinta pe ele puncte negre. Scutelul este de culoare neagra ,are niste antene de culoare cafeniu inchisa iar picioarele sunt inchise la culoare  numai femurele si tarsele sunt de culoare galben roscat. Adultul poate ajunge sa masoare in lungime intre 6-7 milimetri .

Femela depune oua de culoare verde-galbuie in momentul depunerii pentru ca mai apoi sa devina galbene acestea au forma cilindrica cu capetele rotunjite. Oul poate avea lungime cuprinsa intre 1,4-1,5 milimetri.

Din oua ies larvele de gandac rosu care sunt de culoare galbena si prezinta pe corp niste negi care au pe ei fire de par asezati in plan transversal pe tergite. Larva are capul galben iar picioarele sunt de culoare galben inchise . Larvele pot atinge cam 8-9 milimetri lungime.

Din larve rezulta nimfa care este de culoare galbena cu nuante portocalii si care prezinta peri pe corp .Nimfele masoara cam  5-6 milimetri lungime .

Ataca plantele de lucerna pe care lasa semen caracteristice pe frunzele roase pe margini si  perforate sau scheletate .

Gandacul Rosu al lucernei este prezent pe tot teritoriul tarii noastre cu precadere insa este mai des intalnit in zonele de stepa si silvostepa . In zonele in care predomina padurile de foioase ca cele de stejar sau fag prezenta gandacului este mult mai mica iar in conditiile climatic din tara  noastra are o singura generatie pe an.

Gandacul rosu al lucernei ierneaza numai  in stadiul de adult inchis in loje nimfale confectionate din pamant si situate la adancimi de 12-15 centimetri .

La venirea primaverii la sfarsitul lunii martie si inceputul lunii aprilie  cand temperatura medie zilnica se ridica la 10-11°C isi fac aparitia primii adulti din sol si care incep imediat sa se hraneasca. Perioada de hranire dureaza cam 40-60 de zile aproximativ  pana in luna iulie.

Imperecherea are loc dupa numai 7-9 zile de la inceputul perioadei de hranire ,timp necesar gandacilor ca sa devina mature din punct de vedere reproductive si  depunerea oualor are loc la 4-5 zile de la impere¬chere aproximativ catre sfarsitul luni aprilie. Perioada ovipozitara la gandacul rosu al lucernei dureaza cam 12-14 zile iar ouale se pot intalni pe cam 50-55 de zile adica de la sfarsitul lunii aprilie si pana in luna iunie. Femela isi depune ouale de regula  pe dosul frunzelor de lucerna in grupuri de 8-9 oua . In perioada ovipozitare o singura femela poate depune pana la 700-900 de oua. Ouale incubeaza in numai 7-10 zile si pe la inceputul lunii mai isi fac aparitia larvele. 

Imediat dupa aparitie larvele incep sa se hraneasca intens distrugand frunzele plantelor infestate .

Pe masura ce cresc larvele trec prin 4 varste si tot atatea  naparliri. Primele 3 naparliri au loc pe Frunze acolo unde ele stau si se hranesc iar ultima naparlire in sol unde coboara pentru a se transforma in nimfa. Perioada de hranire a larvei dureaza 14-16 zile iar durata dezvoltarii pana la maturitate 18-20 de zile . La maturitate deplina larvele patrund in sol la o adancime de 10-15 centimetri unde isi confectioneaza casute nimfale din pamant si catre mijlocul lunii mai se transforma in nimfe.

In stadiul de nimfa gandacul rosu ramane 15-18 zile  nimfoza esalonandu-se de la mijlocul lunii mai pana la sfarsitul lunii iunie.

Dupa nimfoza pe la inceputul lunii iunie apar noii adulti. In primele zile de la aparitie corpul gandacilor este moale apoi prin hranire dupa 12-14 zile culoarea devine caramizie cu petele negre caracteristice. La mijlocul lunii iulie noii adulti patrund in sol la 10-15 centimetri adancime unde vareaza si apoi ierneaza in loje de pamant si isi fac din nou aparitia primavara catre sfarsitul lunii martie-inceputul lunii aprilie.

Gandacul rosu al lucernei ataca cu precadere lucerna. Pagubele sunt produse atat de  larve cat si de adulti.

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU