Gargarita florilor de trifoi (Apion apricans)

Scris de: Seceleanu Cristian

Gargarita florilor de trifoi este prezenta pe tot teritoriul tarii noastre cu precadere totusi se intalneste mai des in zonele de silvostepa si in Transilvania, frecventa sa scazand in regiunile de campie. Gargarita are un corp de forma globuloasa , piriform si de culoare neagra avand capul usor alungit cu un rostru lung.Portoracele gargaritei este mai ingust decit elitrele. Ante¬nele sunt clavate si geniculate iar picioarele sunte de culoare cafeniu deschis spre galben.P eelitre are niste strii asezate longitudinal. Adultul poate ajunge sa masoare cam 4-4,5 milimetri lungime .Femela depune oua de forma ovala si culoare galbena cu nuante verzui ce masoara intre 0,4-0,5 milimetri lungime.

Din oua isi fac aparitia larvele ,care sunt apode de culoare alb mat sau cu tenta galbuie  cu capul de culoare cafenie si care masoara cam 3-3,5 milimetri lungime .

Din larve rezulta nimfa tot de culoare alb-galbuie cu ochii cafenii galbui ce masoara cam 3 milimetri in lungime.

Ataca frunzele de trifoi in mod caracteristic  ,acestea sunt perforate in mod neregulat de garga¬rite sau parenchimul este mancat intre nervuri capatand un aspect scheletat. Atunci cand trifoiul este in floare capitulele atacate au florile uscate iar cele care mai au inca florile sanatoase dup ace leaga acestea  au semintele mancate de larve .

Gargarita florilor de trifoi este prezenta pe tot teritoriul tarii noastre cu precadere totusi se intalneste mai des in zonele de silvostepa si in Transilvania, frecventa sa scazand in regiunile de campie iar in conditiile geo climatice din tara noastra poate avea  o singura generatie pe an.

Gargarita florilor de trifoi ierneaza numai in stadiul de adult ascunsa de regula in stratul de frunze cazute toamna  pe pamant sau sub  pamant la numai 3-4 centimetri adancime. La venirea primaverii la sfarsitul lunii aprilie si inceputul lunii mai cand temperatura medie zilnica ajunge la 12-14° C, adultii ies din locurile de iernare si incep sa se  hraneasca o perioada scurta cu frunzele de trifoi pana ajung la maturitate sexuala. Gargaritele isi fac aparitia in masa in a doua jumatate a lunii mai si la inceputul lunii iunie cand trifoiul din prima coasa este déjà imbobocit. Temperaturile optime la care gargarita este foarte activa sunt cuprinse intre 18 - 24° C ,pe vreme racoaroasa ele se ascund in sol, la baza tulpinilor de trifoi si ies dimineata odata cu incalzirea aerului.

Deasemenea pe vreme foarte calda cu temperature de peste 30-35° C gargaritele se ascund in locuri umbrite. 

Femela isi depune ouale incepand din luna mai si pana in lunile iulie si august pe o perioada de 55-65 de zile . Aceste sunt depuse in bobocii de flori de trifoi sau in mughuri de regula izolat in niste galerii pe care femelele le fac cu ajutorul rostrului si apoi depun cu ovipozitorul cate un singur ou.

O singura femela de gargarita poate depune in perioada ovipozitara intre 25-35 de oua dar sau inregistrat si cazuri cand sau depus peste 100 de oua . Larvele apar din ou dupa o perioada de incubatie de numai 7-9 zile pe la  jumatatea lunii iunie .Acestea patrund in interiorul mugurilor sau bobocilor la baza florilor unde se hranesc cu tesuturile si seva plantei distrugand ovarul. Sub atacul gargaritei corola florilor se usuca si cade sau ramane uscata pe tulpina.

Larvele sunt foarte lacome si dup ace termina de mancat un ovar trec si distrug un al doilea ovar astfel incat pe toata perioada dezvoltarii care dureaza 25-30 de  zile larvele naparlesc de 3 ori si ajung sa distruga ovarele la 18-20 de  flori.

Larvele ajung la maturitate deplina la sfarsitul lunii iunie si isi construiesc loje nimfale din resturi de petale pe care le aduna si le lipesc cu o substanta lipicioasa. In stadiul de nimfa raman cam 8-9 zile la temperature normale ,daca temperaturile sunt mai scazute aceasta perioada se poate prelungi .In iulie dupa perioada de nimfoza apar noii adulti care se hranesc timp de 5-6 saptamani apoi in lunile august si septembrie se retrag in locuri ferite pentru iernare.

Gargarita florilor de trifoi  ataca trifoiul atat pe cel de samanta cat si pe cel de nutret. Trifoiul rosu este cel mai atacat.

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU