Gargarita frunzelor de lucerna (Tychius flavus)

Scris de: Seceleanu Cristian

Gargarita frunzelor de lucerna este prezenta pe tot teritoriul tarii cu precadere in zonele de stepa si silvostepa insa este foarte des intalnita in lucernierele din zona Moldovei, Muntenia si Dobrogea .

Gargarita are corpul de forma ovala si culoare galben-cafenie acoperit cu niste solzi scurti si foarte desi. Pe piept si pe elitre gargarita prezinta niste  solzi negri ca niste puncte care  uneori sunt asezati sub forma de linii intrerupte. Are ochii de culoare bruna si forma rotunda iar rostrul recurbat la punctul de insertie al antenelor.

Jumatatea terminala a rostrului este de culoare cafenie si nu prezinta solzi. An¬tenele sunt geniculate si clavate . Poate atinge in lungime intre 5 -6 milimetri .

Femela depune oua de culoare alba din care ies larve tot albe sau alb-galbuie  recurbate si apode.Din larve rezulta nimfa tot de culoare alba .

Ataca culturile de lucerna in mod caracteristic observandu-se in fiecare primavara si vara, cum pe plantele de lucerna frunzele au epiderma inferioara si parenchimul mancat iar mugurii floriferi, foliari si semintele din pastaile tinere deasemenea fiind mancate .

Gargarita frunzelor de lucerna este prezenta pe tot teritoriul tarii cu precadere in zonele de stepa si silvostepa insa este foarte des intalnita in lucernierele din zona Moldovei, Muntenia si Dobrogea  si in conditiile din tara noastra poate avea o singura generatie pe an.

Gargarita lucernei  ierneaza in pamant  la adancimi de 7-8 centimetri in loje nimfale construite din pamant. Primavara dupa jumatatea lunii aprilie cand temperatura solului ajunge la 8-10 °C, iar cea a aerului la 14-15 °C isi fac aparitia adultii. Acestia isi fac apritia in masa in luna mai cand temperatura medie zilnica ajunge la 18-20°C.

Precipitatiile bogate si vremea racoroasa impiedica aparitia iar timpul secetos si cald o favorizeaza. Asfel sa observant ca pe timp rece si ploios gargaritele se re-trag sub bulgarii de pamant sau la baza plantelor  iar pe timp cald se urca pe plantele de lucerna unde se hranesc. Dupa o perioada de hra¬nire de 14-16  zile are loc imperecherea si depunerea oualor. Depunerea oualor incepe in luna mai si se termina in luna august astfel  perioada ovipozitara esalonandu-se pe o durata de 55-65 de zile.

Femelele isi depun ouale in interiorul pastailor de lucerna formate sau sub epiderma frunzelor tinere, de regula in mod izolat.Ouale incubeaza in 8-10 zile .

Stadiul de larva dureaza intre 20-24 de zile la temperaturi medii zilnice de 12-20 °C.Odata ajunse la maturitate larvele patrund in pamant la 7-8 centimetri adancime, unde isi construiesc loje nimfale din pamant in care se trasforma in nimfe.Din nimfa adultii isi fac aparitia toamna dar raman mai departe in sol unde ierneaza.

Gargarita frunzelor de lucerna este un daunator foarte vechii fiind semnalata in zona Dobrogei inca din anii ’50-60.

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU