Puricele inului (Aphthona euphorbiae)

Scris de: Seceleanu Cristian

Puricele inului este prezent pe tot teritoriul tarii noastre si in conditiile climatice din tara noastra  are  o singura generatie pe an.

Adultii de puricele inului au corpul ghebos  adica convex fiind presarat pe pronot si pe elitre cu niste punctulete . Pe spate puricele este de culoare neagra cu reflexe metalice verzi iar pe partea ventrala adica pe burta este de culoare fumurie . Are antene compuse din cate 11 articole dintre care primele 5 - 6 articole sunt de culoare galbena  si celelalte de culoare cafeniu deschis spre galben. Puricele are picioare galbene dar femurele posterioare sunt de culoare neagra. Adultul poate ajunge in lungime sa masoare 1,7-2,1 milimetri .

Femela depune oua de forma ovala si culoare galben deschis si foarte mici de dimensiuni avand numai 0,5 milimetri lungime din care ies larvele de forma cilindrica si foarte subtiri de culoare alb opaca si avand capsula cefalica de culoare galbena si bine chitinizata.Larva poate ajunge sa masoare intre 5,0 – 6,0 milimetri lungime .

Ataca plantele distrugandu-le cotiledoanele si frunzele partial sau total din care cauza acestea se usuca in scurt timp de la invazie . Daca numarul lor este foarte mare atunci in lipsa de hrana acestia mananca si mugurii terminali ai capsulelor si chiar tulpinile . 

Puricele inului este prezent pe tot teritoriul tarii noastre si in conditiile climatice din tara noastra  are  o singura generatie pe an.

Puricele ierneaza numai ca adult ascuns in locuri adapostite de unde isi face aparitia la venirea primaverii si imediat ataca si incepe sa se hraneasca cu plante din familia crucifere pana cand rasare la inceputul lunii mai inul pe care migreaza imediat . In luna mai adultii se imperecheaza atunci cand sunt intrunite conditiile de temperatura ca de exemplu un minim de 20° C. La numai 3 – 4  zile de la imperechere  femela incepe sa depuna oua pe care le ingroapa in pamant la adancimi de 4 – 5 centimetri in apropierea coletului plantelor de in.Intr-o perioada ovipozitara o singura femele de puricele inului poate depune intre 150-250 de oua ,care sunt asezate izolat sau cate 3 – 4  la un loc. Ouale incubeaza in functie de temperatura si conditiile ambienta intre 15 – 20 de zile si deci pe la sfarsitul lunii mai apar larvele care ataca imediat radacinile tinere ale plantelor de in.Larva se hraneste intens timp de 20 – 25 de zile dupa care se transforma in nimfa.Nimfa ramane protejata in loja care este construita din pamant si ascunsa la 3 – 4 centimetri adancime timp de 18-22 de zile cand isi face aparitia adultul. Odata iesiti adultii se hranesc cu partile verzi ale plantelor de in  ramase pe camp dupa recolta pana toamna in luna august-septembrie cand migreaza in cautarea unui loc de iernare in stratul de frunze al lizierelor de paduri ori in perdelele de protectie.

Puricile inului ataca cu precadere inul numai in stadiul de adult ,practic daunele larvelor sunt neinsemnate .

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU