Puricele negru al rapitei (Phyllotreta atra v. cruciferae)

Scris de: Seceleanu Cristian

Puricele negru al rapitei este prezent in toata tara noastra cu precadere in zona stepei si silvostepei acolo unde cultura rapitei se face la scara industriala si produce pagube mari in special in anii cu veri secetoase  .

Puricele are corpul de culoare neagra cu irizatii verzi metalice .Are pe cap ,pronot si elitre puncte dispuse in randuri. Antenele sunt de culoare fumuriu inchisa cu cate 3 articole de culoare roscat caramizie iar picioarele sunt negre. Puricele adult masoara intre 2,5-2,8 milimetri .

Femela depune oua de culoare galben deschis si foarma ovala ,usir translucide fiind foarte mici de numai  0,4-0,5 milimetri si din care ies larve galbene cu corpul acoperit de perisori .

Ataca frunzele de rapita la care mananca numai parenchimul si epiderma superioara .

Puricele negru al rapitei este prezent in toata tara noastra cu precadere in zona stepei si silvostepei acolo unde cultura rapitei se face la scara industriala si produce pagube mari in special in anii cu veri secetoase  si are o singura generatie pe an.

Ierneaza numai in stadiul de adult ascuns in stratul de frunze cazute pe pamant sau in crapaturile solului . Adultii isi fac aparitia din locurile de iernare prima¬vara odata cu rasarirea cruciferelor di flora spontan cum ar fi : traista ciobanului, urda vacii , de pe care migreaza mai tarziu  pe cruciferele cultivate si in special pe culturile de rapita. Puricele negru al rapitei este activ numai ziua in special la amiaza iar seara si noap¬tea se retrage pe dosul frunzelor unde stau pana a doua zi.

Dupa o perioada de hranire 14-21 de zile adultii se  imperecheaza si depun oua. Femela depune ouale in luna iunie in mod izolat pe pamani in apropierea coletului plantelor crucifere. Dupa eclozare larva patrund in pamant si se hraneste cu radacinile fragede timp de 21-24 de zile apoi se afunda si mai adanc  in pamant la 4 – 5 centimetri unde isi face loja nimfala  in care se transforma in nimfe. In stadiul de nimfa ramane 10-14 zile asi in  luna iulie isi face aparitia sub forma de adult .

Imediat dupa aparitie adultul se hraneste cu parenchimul frunzelor timp de 15-20 de zile apoi se retrag si ierneaza pana in primavara  cand isi face din nou aparitia la incalzirea vremii si se imperecheaza.

Puricele ataca culturile de rapita producand pagube mari in special in anii secetosi.

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU