Paduchele piersicului (Myzodes persicae)

Scris de: Seceleanu Cristian

Paduchele piersicului este foarte des intalnit in tara noastra atat in zonele cu  livezi cat si in culturile protejate unde traieste pe diferite plante.

Femelele nearipate de pe plantele de tutun denumite si virginogene, sunt de culoare verde sau uneori cafeniu-verzuie avand antenele lungi si cu corniculele bine dezvoltate.Atinge lungimi de numai  1,8—2,2 milimetri .

Femelele aripate denumite si sexupare, sunt de culoare neagra avand abdomenul de culoare verde inchis  si prezinta aripi hialine . Atinge in lungimi cam  2,2—2,4 milimetri.

Ataca frunzele, lastarii si capsulele de tutun care sunt decolorate partial si apoi uscate avand urme de dejectii ale larvelor .

Paduchele piersicului este foarte des intalnit in tara noastra atat in zonele cu  livezi cat si in culturile protejate unde traieste pe diferite plante.

Ciclul de dezvoltare este de tip anholociclic dioic adica indivizii de sexe diferite cum ar fi cele sexualis, la care ouale de iarna, matca, coloniile fundatrigene si migratoarele ari¬pate denumite si migrans allatae se dezvolta pe piersic si alte specii de pomi fructiferi , iar formele virginogene si sexupare pe plantele de tutun, cartof, sfecla, hamei, varza, grau .

Toamna in luna noiembrie dupa imperechere femela depune ouale de iarna direct pe scoarta ramurilor de piersic unde ierneaza, iar prima¬vara dupa incubatie apar matcile de tip fundatrix care se inmultesc partenogenetic vivipar dand nastere la mai multe generatii de femele neari¬pate ,adica  fundatrigene . Coloniile de femele fundatrigene traiesc pe dosul frunzelor, care din cauza atacului se inrosesc si se incretesc deformandu-se.

Primavara prin luna mai cand lastarii incep sa se lignifice, apar femelele aripate denumite si migrans allatae care migreaza de pe pomii de piersic pe platelet de tutun, cartof, sfecla, varza  unde dau nastere la numai putin de 9-10 generatii de femele nearipate denumite virginogene . Femelele nearipate adica virginogenele de pe plantele de tutun se inmultesc in mod partogenetic vivipar dand nastere la aproximativ 40-45 de larve in numai 4-6 ore .Larve care la numia 7-8 zile de la aparitie sunt capabile sa se inmulteasca.

In lunile iunie-iulie datorita conditiilor de temperatuta optime femelele se inmultesc cel mai mult in special in anii cu veri calde si secetoase . In lunile august-septembrie numa¬rul generatiilor incepe sa scada odata cu scaderea temperaturilor, iar in lunile octombrie-noiembrie, in coloniile de femele nearipate -virginogene apar femele aripate sexupare care zboara de pe platelet de tutun si alte plante ierboase pe pomii de piersic unde dau nastere la femele si masculi. In luna noembrie imediat dupa imperechere femelele depun oua de iarna pe scoarta ramurilor pe care ierneaza,

Paduchele verde al piersicului ataca platatiile de piersic si intr-o masura mai mica livezile de mere ,pere , cires, cais.Pe pomii de piersic formeaza colonii pe dosul frunzelor si pe lastari tineri . Din cauza inte¬paturilor frunzele se deformeaza capatand o forma de buchet. 

Daca paduchele infesteaza culturile de camp si gradinile de legume paduchele este vectorul care raspandeste un virus foarte primejdios la vinete, rosii sfecla, care impiedica dezvoltarea  producand deformarea organelor florale si mozaicarea frunzelor.

 

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU