Viermele boabelor de grau (Tylenchus tritici)

Scris de: Seceleanu Cristian

Se intalneste sub urmatoarele denumiri in functie de tara in care se afla : Anguilluina tritici , Tylenchus tritici , Angaliia tritii

Agent de la Nielle du ble, Stengelachen, (= Weizenalchen), Wheat gali nematode, Anguillula del frumento.

La viermele boabelor de grau dimorfismul sexual este foarte pronuntat adica exista o mare diferenta intre indivizii de sex diferit . Femelele de  viermele boabelor de grau sunt cu corpul lung si usor transparent avand extremitatile mai subtiri . Cuticula au striatii asezate in plan transversal. Femela prezinta o cavitate bucala marginita de 6 lobi abia vizibili si in interiorul gurii acestea au fel de dinte ascutit fiind trilobat si avand la baza o forma conica . Femela atinge in lungime dimensiuni de 3,5-5,5 milimetri si numai 0,1-0,2 milimetri latime.

Indivizii de sex masculin sunt foarte mici in comparative cu femela avand corpul tot transparent si pe cuticula striatii asezate transversal. Masculii ating  dimensiuni foarte mici de numai 2-2,5 milimetri lungime si extrem de subtiri ,uneori mult sub un milimetru latime .

Deasemenea larvele viermelui boabelor de grau sunt extrem  de mici la fel de transparente ca si adultii si avand lungimi de maxim  1 milimetru.

Prezenta dauntorului se poate observa de catre cei avizati in timpul primaverii si verii aproximativ iunie iulie cand in  lanurile de grau se observa  plante usor  indoite avand frunzele incretite si cu portul mic si cu internodiile scurte . Dupa perioada de formare a spicelor acestea raman mai scurte si groase, si avand aspect zburlit  asa incat boabele sunt vizibile asemeni spicelor malurate. Aristele plantelor sunt indoite . Boabele din spicele infestate sunt deformate mai scurte si groase avand aspect colturos  sub forma de gale de culoare verde la inceput apoi bruna-inchis  pe plantele de grau  sau de culoare galbena pe plantele de secara.

In interiorul boabelor la sectionare se poate observa endospermul care este aproape in totalitate ocupat de o masa alba fainoasa care este plina cu larve de varsta a doua. Intr-un singur bob numarul larvelor poate sa ajunga pana la 15.000.

Viermele boabelor de grau este raspandit in toata tara noastra dar in special in zona Transilvaniei , Mol¬dova si Dobrogea si mai rar in restul tarii unde se intalneste sporadic,si are o singura generatie pe an.

Viermele ierneaza numai in stadiul de larve in interiorul boabelor in endosperm . Atentie mare pentru ca daca boabele infestate sunt tinute in conditii de uscaciune atunci larvele pot ramane in stare de anabioza chiar si 10 ani fiind apte sa revina la activitate indata ce se intrunesc conditii de temperatura si umiditate optime. Daca totusi boa¬bele sunt tinute in conditii favorabile de umiditate si temperature aceste lar¬ve se trezesc la viata devenind active,fenomenul numindu-se reviviscenta.

Primavara, imediat dupa perioada semanatului aceste boabe infestate se inmoaie in pre¬zenta apei din sol si crapa sau incep sa se descompuna si astfel larvele ajung in liber¬tate  care pot sa parcurga distante de  pana la 30 cm.

Acest lucru este important de stiut pentru ca in cele 6-7 zile necesare viermelui sa se elibereze din boabele infestate si sa isi inceapa calatoria de regula este egala cu perioada de incoltire si aparitie a firelor de grau din boabele sanatoase  si daca larvele in drumul lor intalnesc boabe sanatoase incoltite se prind de sistemul radicular si urca pe tecile frunzelor si superioare si in cele din urma ajung la varful de crestere.

Din cauza secretiilor lasate de larve frunzele  se incretesc.O data ajunse in varful de crestere larvele asteapta pana cand plantele de grau si secara formeaza staminele . Dupa perioada de formare a florilor larvele strabat peretii ovarelor si patrund in interior unde dupa cateva ore se transforma in adult.

Intr-un singur ovar pot fi gasite 4-5 perechi de adulti care  se imperecheaza si imediat femelele depun oua. O singura femela poate in perioada ovipozitare cateva mii de oua ,astfel incat intr-un singur ovar se pot gasi pana la 10.000 de oua.

Perioada de incubatie e foarte scurta si apar larvele de prima varsta. Larvele se hranesc cu continutul ovarelor florilor de grau si de secara apoi naparlesc si se transforma in larve de varsta a doua.

Datorita secretiunilor si dejectiilor larvelor ovarele se deformeaza si raman mici, colturoase si verzi la inceput, apoi, brune sau galbui in functie de specia de plante adica daca sunt de grau sau secara  .

In acest stadiu de varsta a doua larva de vierme ierneaza si poate sa reziste la conditiile de uscaciune pana la 10 ani.

Viermele ataca cu precadere planta de grau iar pe secara se intalneste mult mai rar. Din cauza atacului boabele se deformeaza capatand forma unor gale in care se afla larvele de varsta a doua.

        In perioada secerisului la recoltare combina scutura o parte din boabe pe sol ,iar cele infestate constituie o prima sursa de infestare a terenului , iar o alta parte din boabele infestate raman amestecata impreuna cu boabele sanatoase si ajung sa fie  depozitate in magazii. In momentul imediat urmator perioadei de semanat cand incoltesc boabele ,cele care sunt infestate putrezesc si  pun in libertate larvele care infesteaza plantelele invecinate de grau.

Un bob de grau infestat poate avea pana la 10-12000 de larve, iar

intr-o plantula de grau, imediat dupa incoltirea boabelor, pot patrunde

10-12 larve din care pot rezulta 4-5 perechi de adulti capabili sa

depuna pana aproximativ 10.000 de oua.

Pericolul viermelui boabelor de grau poate fi evitat semanand grau sau secara pe terenul infestat  dupa 4—5 ani sau folosind substante corespunzatoare care permit conditionarea cerealelor inainte de insamantare.

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU