Carabusul marmorat (Polyphylla fullo)

Scris de: Seceleanu Cristian

Carabusul marmorat este de culoare cafeniu inchis spre negru avand elitre cafenii si niste perisori de culoare alba asezati neregulat ca niste pete marmorate de culoare alba . Antenele carabuslui  sunt de culoare cafeniu –roscat avand ultimele 7 articole la mascul si ulti¬mele 5 la femela de forma lamelata . Un adult de carabus marmorat atinge la maturitate intre 25 – 28 milimetri in lungime.

Este foarte daunator in pepinierele - scolile de vita sau in podgorii de vita-de-vie mai ales in cele tinere cand in primii ani atacand radacinile iar vitele se vestejesc si se usuca in urma atacului larvelor ataca si lastarii vitelor  in biloane care sunt retezati si mancati de larve .

Carabusul marmorat este raspandit in terenurile nisi¬poase din zona de sud si sud estul romaniei si deasemeni in zona olteniei cum sunt : Galati, Craiova, Constanta . Carabusul marmorat are o singura generatie la fiecare  trei ani. 

Astfel adultii de carabus  apar in luna iulie si incep sa  zboare  seara la  amurg .Perioada de zbor tiner 25 -330 de zile . In aceasta perioada  de zbor  gandacii se hranesc cu frunzele arborilor si indeosebi cu cele ale rasinoaselor. Dupa numai 5 – 6 zile  de la aparitie are loc imperecherea, iar dupa  o saptamana incepe  depunerea oualor. Ouale sunt depuse in gramezi de 20 – 25 de bucati in terenurile afanate si nisipoase  la  adancime de 7 – 9 centimetri si in apropierea radacinilor de vita-de-vie . O singura femela de carabus marmorat  depune intre 70- 80 de oua de regula in 3-4  gramezi . In luna  august dupa o perioada de incubatie de numai 18 – 21 de zile din oua apar larvele care in primul an se hranesc mai mult cu materii organice in stare de descompunere si cu radacinile fragede ale plantelor mici si ierboase.

In anul al II lea  si al III lea aceste larva prind putere si ataca  radacinile de vita-de-vie in in plantatiile tinere putand sa distruga chiar scoarta de pe radacinile de 3 cm gro¬sime. Larvele se dezvolta pana ajung la maturitate completa timp de  aproape trei ani. Pentru iernare, larvele, se afunda pana la 1 m adancime in pamant  unde stau pana la primavara in luna mai. In toamna anului al III lea  larvele ajung la completa lor dezvoltare si isi confectioneaza loje de pamant la 65 -75 de centimetri adancime  unde ier¬neaza iar  primavara in luna mai se transforma in nimfe, iar in iulie dupa o perioada de nimfoza de numai 25 -30 de zile devin  adulti.

Carabusul marmorat este daunator mai ales in plantatiile de vita-de-vie tinere . Pagu¬bele cele mai mari se inregistreaza la vitele plantate pe terenurile nisipoase unde larvele formeaza colonii mari .

 

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU