Gandacul pamantiu (Opatrum sabulosum)

Scris de: Seceleanu Cristian

Gandacul pamantiu  este de culoare neagra fara stralucire de parca ar fi afumat avand partea dorsala ascoperita cu pubescenta fina si cu pamant uscat din care cauza capata aceasta culoare pamantie. 

Pe elitre prezinta striatii asezate  longitudinal  iar intre striatii  se   afla randuri de protuberante  lucioase  . Ca marime poate atinge intre 8 – 10 milimetri in lungime.

   Gandacul pamantiu ataca o serie de plante de cultura  importante  ,astfel semintele de foarea soarelui imediat dupa incoltire sunt atacate de acesta iar embrionul este distrus imediat ce crapa samanta dupa incoltire ,mai ataca si vita-de-vie .

Gandacul pamantiu  este raspandit in toata tara noastra si are  o singura generatie pe an. 

Adultii ies din locurile de iernare in luna aprilie-mai. Dupa numai 2 saptamani de la aparitie, femela de gandac  depune intre 85 – 100 de oua direct  in sol  la numai 4 – 5 centimetri adancime si in grupuri de cate 6 – 7 oua . Incubatia oualor dureaza intre 15 – 20 de zile dupa care par larvele . Larvele de gandac pamantiu se hranesc timp de 2 -3 luni cu humus si cu materii vegetale in stare de descompunere din sol dupa care se afunda si mai adanc pana la 35- 45 de centimetri in sol  unde se transforma in nimfe asezate in niste loje nimfale, construite din pamant.

In luna septembrie apar din loje primii adulti de gandac pamantiu care nu ies la suprafata ci ierneaza in sol si isi fac aparitia la suprafata abia primavara urmatoare  in lunile aprilie-mai.

Gandacul pamantiu  ataca germenii semintelor incol¬tite de la o multime de plante tehnice cum ar fi :sfecla  , floarea-soarelui , cereale, precum si calusul adica coarda de vita-de-vie altoita in biloine  sau in primul in de la plantare producand pierderi mari.

 

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU