Carabusul vargat (Inoxia orientalis )

Scris de: Seceleanu Cristian

Carabusul vargat este de culoare castanie castanie-roscat avand pe spate perisori albi si cu pronotul prevazut cu o linie asezata in plan  lon¬gitudinal tot din peri albi. Elitrele carabuslui au cate 3 dungi din  peri albi asezate  longitudinal  iar scutelul este de culoare alba .Carabuslui vargat atinge in lungime intre 28 – 34 de milimetri iar larvele sale sunt de culoare galbena avand culoare roscat-caramizie .Larvele sunt mai mari decat adultii atingand in lungime intre 50 – 60 de milimetri.

Ataca de obicei radacanile  pe care larvele le reteaza si le distrug  din care cauza plantele se ofilesc si se usuca .

La plantele care au tuberculi si bulbi acestia ataca intrand  in interior si formand caverne sau galerii.

Carabusul vargat este raspandit in culturile din zona stepei, silvostepei si a padurilor de stejar si are o singura  generatie la fiecare 3 ani.

Adultii de carabus vargat incep sa  zboara in lunile iulie si august iar perioada lor de zbor dureaza 20 – 30 de zile. Zborul este greoi si lent si are loc numai seara .Pe timpul zborului adultii nu se hraneasc . In luna august dupa imperechere femelele de carabus vargat  patrund in sol, de regula in cele usoare afanate si  nisipoase unde depun ouale in gramezi de 20-25 de oua .O sigura femela poate depune intr-o perioada ovipozitara intre 70-80 de oua 

Dupa eclozare care tine aproape 30 de zile ies larvele care  se hranesc in primul an cu materii vegetale in stare de descompunere  iar in anul al doilea si al treilea cand devin mai puternice ataca radacinile vitei-de-vie  si a altor plante. Stadiul de larva la carabusul vargat  dureaza trei ani dupa care larvele  isi construiesc  loje de pamant  in care se transforma in nimfe iar in vara anului al patrulea devin adulti.

Carabusul vargat ataca vita-de-vie si diferite specii de gramanee , porumbul si unele  tuberculifere.La vita-de-vie ataca radacinile in plantatiile tinere . 

 

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU