Paduchele lanos (Eriosoma lanigerum)

Scris de: Seceleanu Cristian

La Paduchele  Lanos femelele  aptere adica fara aripi ,virginogene sunt de forma oval-globuloasa, avnd culoarea  rosu-brun , cu intreg corpul acoperit cu o secretie ceroasa filamentoasa . Corniculele sunt mai reduse, iar antenele sunt  compuse din  sase  articole, dintre care  articolul trei  este mai lung de cat articolele patru si cinci la un loc . Lun¬gimea corpului variaza intre valori ca 1,5 pana la 2,5 milimetri .

La femelele aripate adica sexupare de paduche lanos ,  antenele sunt compuse tot din sase  arti¬cole, dintre care articolul trei  este o data si jumatate mai lung de cat articolele patru , cinci si sase  la un loc si prezinta peste  16 pana la 20 de  senzorii. Lungimea corpului variaza intre 1,7 -2,1  milimetri .Femelele de  Paduche Lanos  au culoarea negru lucios iar oul de iarna este la fel  negru-lucios si de forma  ovala .

In livezile si plantatiile infestate este foarte usor de observat pe  ramurile pomilor in zona fisurilor scoartei si in  ranilor de pe tulpana me¬rilor din livezi, la colet si pe radacinile pomilor din pepiniere in special la  cei altoiti pe varietatea de dusen si paradis , deasemenea pe radacinile marcotelor  si ale pomilor din livezile tinere de meri, se  pot observa foarte vizibil  umflaturi cance¬roase, de marimi diferite , putind ajunge si la  marimea unei nuci si chiar mai mari si care seamana cu cancerul pomilor .

Deasemenea pe ranile de pe ramuri si lastari tineri se ob¬serva usor  un puf alb ca de vata, care acopera puzderia de paduchi .

Din cauza atacului acestora , pomii de mar  tanjesc,inceteaza sa se mai dezvolte,iar  ramurile se usuca, recolta de fructe scade sau este compromisa in totalitate neputand fi valorificata ca si fructe de consum direct ci doar in industrie la fabricarea sucurilor,gemurilor sau bauturilor alcoolice.

Paduche Lanos este raspandit in toata tara noastra . Are o  frec¬venta mai mare in livezile de meri din zona padurilor de foioase cum ar fi zona stejarului si fagului, caracterizate printr-un regim pluviometric  ridicat cu precipitaii ridicate cantitativ in comparatie cu restu tarii . Paduche Lanos poate avea intre  6 si 12  generatii pe an in functie de conditiile de viata  mai mult sau mai putin propice .

Paduchele ierneaza numai in stadiul de larva intr-un stadiu de viata cuprins intre doua  varste, de obicei in ranile canceroase de pe ramuri si tulpini, pe radacinile atacate ale pomilor tineri sau pe ranile tulpinilor si ramurilor mai groase ale pomilor .

Primavara devreme imediat ce temperatura se ridica la  numai 5—6°C si vegetatia porneste sa inverzeasca , larvele incep sa se hraneasca  devenind foarte repede femele adulte aptere fara aripi in numai  una sau maxim 2  saptamani . Femelele aptere se inmultesc partenogenetic, dand nastere fiecare la  pana 150 de larve in intreaga perioada de depunere a oualor care dureaza intre 10 si 15 zile. O generatie se dezvolta de la zero in numai  20-25 zile.

Vara, in lunile calde iunie-iulie, in coloniile de femele aptere-fara aripi , apar si femele aripate-sexupare  care zboara pe pomii de mar  din vecinatate sau chiar la  de-partari mult mai mari, atunci cand bate vintul. Acolo unde aterizeaza daca gasesc conditii prielnice  se inmultesc rapid dand nastere insa unei noi generatii de femele insa de data acesta  formei fara aripi adica femele aptere.

In cea de-a doua parte a verii si inceputul toamnei adica  , in lunile august-septembrie, ritmul inmultirii pa¬duchelui  se reduce  , iar ceva mai tarziu in plina toamna, in septembrie-octombrie, creste treptat din nou, luand nastere atat femele aptere fara aripi  cat si femele aripate (sexupare). Femelele de Paduche Lanos  aripate care zboara si nimeresc pe pe alti pomi de mar , dau nastere la forme aptere fara ripi - virginogene, iar alta parte care zboara si nimereste pe alti copaci cum ar fi pe ulm, dau nastere la indivizi de ambele sexe adica femele si masculi . Deci cei care nimeresc pe copaci ca de exemplu ulmul dupa imperechere intre cele doua sexe , masculii paduchelui lanos pier , iar feme¬lele de paduche depun doar cate un ou de iarna, de regula in fisurile scoartei ramu¬rilor si tulpinile copacilor gazda  . Peste iarna insa, ouale pier, sau, daca iarna este destul de blanda in primavara dau nastere la larve, dar acestea mor deoarece se pare ca nu se pot hrani si nu le prieste alt copac in afara de mar , astfel incat  incat in conditiile clima¬tice din Europa si respectiv Romania inmultirea Paduche Lanos poate avea loc numai pe pomii de mar, desi exista si la noi ulmul  american, acesta fiind se pare planta gazda principala a paduchelui lanos in conditiile climatice de pe continentul American .

 Paduchele lanos este un daunator foarte primejdios sau cum i se mai spune si daunator de ca¬rantina, foarte periculos  in regiunile cu climat mai umed . El ataca cu precadere pomii de mar si numai rareori pomii de par sau gutui ori alte specii de pomi fructiferi .

Dintre soiurile de mar cele mai afectate de acest daunator se pot numara , soiul Parmen auriu ca fiind cel  mai atacat . Datorita atacului paduchelui lanos , pe ramurile si  pe radacinile pomilor se formeaza acele umflaturi ca niste tumori canceroase, care provoaca uscarea pomilor.

Paduchelui lanos  cu precadere ii plac  conditiile din regiunile submontane caracterizate printr-un regim pluviometric ridicat .Ca si dusman  Paduchele Lanos are o problema in ce priveste inmultirea,fiind  franata de viespea parazita (Aphelinus mali ), care, in anii de aparitie in masa, paraziteaza, in condi¬tiile tarii noastre, panala 80—90% din paduchii lanosi .Deci se pare ca pe langa anumite conditii neprielnice din tara noastra ne putem mandri si cu aceasta specie de viespe care ne ajuta in combaterea acestui daunator care poate pune probleme pe viitor in conditiile in care se stie ca insectele se pot adapta in timp destul de usor la conditii climatice diferite.

 

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU