Paduchele negru al ciresului (Myzus cerasi)

Scris de: Seceleanu Cristian

Femelele aptere adica fara aripi  asa numitele fundatrigene sunt de culoare neagra lucioasa, cu forma globuloasa, antenele sunt compuse din 6 ar¬ticole si sunt  mai scurte decat lungimea corpului lor . Corniculele sunt de forma cilindrica , iar coada este conica si de pana la patru  ori mai scurta decat lungimea corniculelor. La Paduchele Negru al Ciresului ,lungimea corpului variaza destul de putin de la individ la individ si este cuprinsa intre  : 1,7  pana la  2,4 milimetri  .

Femelele aripate sexupare sunt de asemenea de culoare neagra lucioasa , dar au antenele formate din  trei articole prevazute cu 15 pana la  25 de  senzorii .

Ouale Paduchelui Negru al Ciresului sunt de culoare neagra usor lucioase .

  In urma atacului Paduchelui  Negru al Ciresului frunzele tinere de pe lastari incep sa se rasuciasca  spre partea dina¬untru, incepand de  la varful frunzei catre petiol, formind buchete de frunze  pe varful ramurilor tinere.

Pe dosul acestor  frunze atacate si  rasucite se gasesc  colonii de paduchi nearipati, aripati si excrementele acestora cunoscute si sub denumirea de  („roua de miere") .

Paduchele Negru al Ciresului este raspandit in toata tara noastra , incepand din zona de stepa, si panain zona padurilor de foioase respectiv zona in care predomina  fagul . O frecventa destul de mare intalnindu-se si  in zona de stepa, silvostepa si zona specifica stejarului. Dezvoltarea Paduchelui Negru al Ciresului are loc pe pomii de  cires sau visin si pe diferite plante ierboase  : matca  (fundatrix), fundatrigenele si migrins allatae, si sexualis, se dezvolta pe pomii de cires si visine , iar virginogenele si sexuparele pe plantele  ierboase in imediata apropiere a acestor plantatii sau livezi .

La venirea toamnei ,destul de tarziu  in luna octombrie, apar  in coloniile de virginogene de pe plantele ierboase  (Asperula sp. Galium sp.) o noua generatie de femele aripate (sexupare), care zboara pe planta lemnoasa  respectiv pe pomii de cires, sau visin , unde dau nastere la femele si masculi (sexualis) . In lunile premergatoare iernii ca octombrie-noiembrie, dupa imperechere, aceste noi femele sexualis  depun oua pe scoarta pomilor fara a face diferenta prea mare ca si locatie ,atat pe ramuri tinere cat si  pe tulpanasau pe muguri pomilor . O singura femela sexualis  depune un singur ou denumit ,,ou de iarna". Oul de Iarna petrece iarna , iar in  primavara timpuriu imediat dupa o usoara incalzire a vremii  in lunile martie-aprilie, din oul de iarna iese larva .Aceasta larva creste foarte repede si prin metamorfoza in stadiul de maturitate da  nastere la femelei  fondatoare (fundatrix)  denumita si matca. Femela  fondatoare traieste  pe dosul frunzelor de pe  varful lastarii tineri , unde se inmulteste  partenogenetic, dand nastere la mai multe generatii de femele nearipate (fundatrigene). Din cauza intepaturilor provocate in timpul hranirii asupra lastarilor tineri si frunzelor , frunzele pomilor infestati incep sa  se rasuceasca  si se strang sub forma de buchete sau ghemuri  ca mai apoi se usuce si sa cada ,lucru care deseori are ca rezultat uscarea completa a lastarului si implicit a pomului in stadiu de infestare avansata. 

Incepand cu  luna iunie, ultima generatie de femele nearipate da nastere partenogenetic unei generatii de femele aripate (migrins allatae), care migreaza de pe planta lemnoasa pe diferite specii de plante ierboase salbatice (Aspe-rula, Galium etc), deoarece frunzele pomilor in aceasta perioada devin mai tari, iar lastarii tineri din primavara incep si se lemnifica lucru care ingreuneaza procesul de hranire al larvelor de paduche . Ajunse pe aceste plante femele incep si se inmultesc partenogenetic , dand nastere la mai multe generatii de femele nearipate (virginogene). Ultima generatie de fe¬mele nearipate da nastere unei generatii de femele aripate migrins allatae (sexupare) care se intorc in toamna in luna octombrie pe pomii de cires, sau visin , unde dau nastere la femele si masculi (sexualis), iar aces¬tea dupa imperechere, depun „oua de iarna".

Paduchele Negru al Ciresului produce pa¬gube  uriase la pomii de  ciresi si visine pe rod sau in pepinierele de puiet unde impiedica dezvoltarea puietilor, precum si in livezi, unde ataca frunzele lastarilor, impiedicand cresterea lor si formarea mugurilor de rod. In anii cu primaveri si veri mai calduroase  si cu precipitatii slabe cantitativ , paduchele produce pagube mai mari decat in verile mai reci si ploioase .

Dintre soiurile de ciresi , soiurile ,,Ramon Oliva" si „Germers-dorf" sunt cele mai atacate de tinut cont . In afara de soiurile de cires cultivate, paduchele ataca in aceeasi masura si ciresul salbatic.

 

0 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU